Šaltmėtė (lot. Mentha spicata)

Teksto dydis:


(lot. Mentha spicata)

Augalo aprašymas
Šaltmėtė yra paplitusi Vakarų ir Centrinėje Europoje bei Viduržemio jūros šalyse. Mūsų respublikoje šis augalas auginamas darželiuose. Be to, kartais aptinkama ir sulaukėjusių šaltmėčių.
Šaltmėtė – daugiametis, žolinis, 80–90 centimetrų aukščio augalas, turintis daugybę šakniastiebių. Šaltmėtės lapai – trumpakočiai, pailgi, lancetiški. Žiedai – rausvai violetiniai bei rausvi. Žydi liepos ir rugsėjo mėnesiais.
Šaltmėčių sėklos subręsta spalio mėnesį.
 
Gydomosios savybės
Antžeminėje šaltmėčių dalyje yra eterinio aliejaus, kurio sudėtyje yra linalolio, karvono, limoneno, cineolio, citralio, karčiųjų ir rauginių medžiagų.
Šaltmėčių preparatai skatina skrandžio ir žarnyno darbą, tulžies išsiskyrimą, gerina apetitą bei malšina skausmus.
2 arbatinius šaukštelius šaltmėtės lapų užpilkite 250 mililitrų verdančio vandens, leiskite nusistovėti pusę valandos, po to antpilą nukoškite.
Šio antpilo patariama gerti nedideliais gurkšneliais, jei sutriko virškinamojo trakto darbas ar pykina.
 
Auginimas
Šiuos augalus galima dauginti sėklomis bei šakniastiebiais, tačiau kur kas efektyviau juos auginti šakniastiebiais. Šakniastiebius patariama sodinti į humusingą priesmėlio ar priemolio dirvą, drėgną, pavėsingą ar šviesią vietą.
Vasarą galima vieną kartą nupjauti šaltmėtes prie pat žemės, kad išaugtų dar vienas šių augalų derlius.
Kas 3 metus verta pasisodinti naujų augalų. Šaltmėtės yra atsparios ne tik šalčiui, bet ir grybinėms ligoms. Šaltmėtes patariama pjauti jų masinio žydėjimo metu.
Nupjautą žolę reikia kelioms dienoms palikti lauke, o baigti džiovinti pavėsinėje.
Patariama nuo stiebų atskirti šaltmėtės lapus ir žiedus ir juos laikyti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje.
 
Maistinės savybės
Šaltmėtes patariama įmaišyti į prieskonių mišinius, gardinti daržovių ir mėsos sriubas.
Šaltmėtėmis taip pat patariama skaninti omletus, ėrieną, veršieną, daržovių ir vaisių patiekalus, kompotus, valgomuosius ledus, padažus, giras, actą bei likerius.
Kai kuriose šalyse šaltmėtės vartojamos raugti kopūstams au obuoliais ir morkomis. Be to šaltmėtėmis gardinami marinatai, mėsos patiekalai.
Sausais šaltmėčių lapais patariama paskaninti sausainius. Gurmanai vertina šaltmėčių lapų arbatą. Šaltmėtės yra ir medingas augalas.