Rozmarinas kvapusis (lot. Rosmarinus officinalis)

Teksto dydis:


(lot. Rosmarinus officinalis)

Prieskonio aprašymas
Rozmarinas – lūpažiedžių šeimos nuolat žaliuojantis, daigiametis, šakotas iki 2 metrų aukščio krūmas, žydintis smulkiais mėlynai violetiniais žiedais, susitelkusiais į nedideles kekes.
Manoma, kad kvapiojo rozmarino tėvynė yra Viduržemio jūros šalys. Šiuose kraštuose bei prie Juodosios jūros rozmarinai iki šiol auga natūralioje gamtoje.
Kvapusis rozmarinas – ypač senas augalas, kartu su kadagiais, šalavijais, čiobreliais bei melisomis minimas net Biblijoje.
Dar senovės graikai rozmariną vertino kaip dūminį augalą.
Manoma, kad rozmariną Europos šalyse ypač išplatino vienuoliai.
 
Gydomosios savybės
Kvapiojo rozmarino lapuose yra iki 2% eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, dervų, alkaloido rozmaricino, ursolinės ir rozmarino rūgšties.
Kvapusis rozmarinas gydo meteorizmą, gerina virškinamojo trakto darbą.
Išsekusiems ligoniams patariama maudytis rozmarino antpilo voniose, šio augalo aliejumi trinti odą ir taip stiprinti centrinę nervų sistemą bei plėsti krayjagysles.
Kvapiuoju rozmarinu patariama gydytis sergantiems hipotonija (sumažėjusiu kraujospūdžiu), nerviniais sutrikimais bei impotencija.
Kvapusis rozmarinas skatina tulžies bei skrandžio sulčių išsiskyrimą.
 
Auginimas
Rozmariną galima auginti ne tik lauke, bet ir balkonuose.
Maisto pramonėje dažniausiai naudojami kvapiojo rozmarino lapai.
 
Maistinės savybės
Kvapusis rozmarinas yra aštraus skonio bei specifinio kvapo.
Šviežiais kvapiojo rozmarino lapais bei ūgliais patariama skaninti mėsos, žuvies ir daržovių patiekalus, aromatizuoti duonos ir pyrago gaminius, arbatą, gaiviuosius ir alkoholinius gėrimus.
Eterinis kvapiojo rozmarino aliejus yra plačiai naudojamas parfumerijoje.
Nedidelius kvapiojo rozmarino kiekius patariama berti į daržovių sriubas, salotas, mėsos faršus, skaninti keptą mėsą bei paukštieną, grybus, virtą žuvį, kalafijorus, gūžinius kopūstus bei marinatus.
Prancūzijos kulinarai rozmarino lapelių įmeta į sriubas, tačiau jose jų nepalieka, o po 5 ar 6 minučių ištraukia.
Kvapusis rozmarinas panaikina nemalonų avienos, triušienos bei kiaulienos kvapą.
Pasak kulinarų, rozmariną galima naudoti vietoj lauro lapų, tačiau būtina atminti, kad jei į maistą pridėsite pernelyg daug rozmarino, jis apkars.