Rėžiukas paprastasis (lot. Nasturtium officinale)

Teksto dydis:


(lot. Nasturtium officinale)

Augalo aprašymas
Paprastojo rėžiuko tėvynė – Vidurio Europos šalys. Šiuo metu šis augalas auginamas daugelyje Europos šalių. Paprastasis rėžiukas – dvimetis, 30–40 centimetrų aukščio žolinis augalas. Rėžiuką patariama sėti gegužės ar rugsėjo mėnesiais. Pasėtos gegužės mėnesį sėklos sudygsta per 8–10 dienų. Tankiau suaugusius paprastojo rėžiuko daigus patariama praretinti kas 15–20 centimetrų. Antrųjų augimo metų pavasarį pasirodo nauji lapai, o balandžio mėnesį išauga ir žiedynstiebiai. Paprastasis rėžiukas pradeda žydėti gegužės mėnesio viduryje, o baigia – gegužės mėnesio pabaigoje ar birželio mėnesio pradžioje. Rėžiuko sėklos bręsta birželio mėnesio pabaigoje ar liepos mėnesio pradžioje. Subrendusios sėklos greitai išbyra, todėl dauguma sėklų, nesuspėjus laiku nupjauti sėklojus, išsisėja ir po 10–15 dienų sudygsta naujas pasėlis.
Paprastasis rėžiukas gerai auga vidutinio drėgnumo dirvoje ir net nedideliame pavėsyje. Gana gerai auga vaismedžių užtamsintuose plotuose.
 
Gydomosios savybės
Paprastojo rėžiuko žolėje yra gausu vitaminų A, B, C, D, E ir K. Be to, šiuose augaluose yra jodo, geležies, kalio, fosforo, fitoncidų.
Rėžiukas skatina šlapimo išsiskyrimą, padeda atsikosėti, valo kraują, tonizuoja organizmą. Šis augalas pagerina organizme medžiagų apykaitos procesus, tačiau nėščioms moterims gydytis rėžiuku nepatariama.
 
Maistinės savybės
Paprastojo rėžiuko lapuose yra vitamino C bei eterinio aliejaus, kuris šiems augalams suteikia aštroką, garstyčias primenantį skonį.
Rėžiuko lapus galima valgyti ir žiemą, juos iškasus iš po sniego.
Švieži rėžiuko lapai tinka salotoms arba kaip priedas sumuštiniams paskaninti.
Susmulkintais rėžiuko lapais patariama paskaninti sriubas, žuvies ir mėsos patiekalus, padažus vištienai bei įvairius įdarus.
Maisto produktus taip pat patariama skaninti paprastojo rėžiuko, mėtų ir rozmarino mišiniu.