Peletrūnas (vaistinis kietis) (lot. Artemisia dracunculus)

Teksto dydis:


(lot. Artemisia dracunculus)

Augalo aprašymas
Peletrūnas (vaistinis kietis) paplitęs Vidurio Europoje, Mažojoje Azijoje, Mongolijoje, Vakarų Sibire, Kinijoje, Japonijoje bei Šiaurės Amerikoje. Lietuvoje peletrūnai dažniau auginami daržuose. Tai daugiametis, žolinis, 40–60 centimetrų aukščio augalas. Sėklomis dauginti peletrūnai būna žymiai aukštesni, tačiau mažiau kvapūs. Ypač kvapūs yra peletrūno lapai.
Peletrūnai po žiemos atželia balandžio mėnesio pradžioje arba viduryje, o birželio mėnesio pabaigoje ar liepos mėnesio pradžioje subrandina butonus. Pražysta peletrūnai rugpjūčio mėnesio viduryje ar pabaigoje ir žydi iki spalio mėnesio vidurio.
 
Gydomosios savybės
Peletrūnų žalumoje yra eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, kartumynų, dervų ir kitų medžiagų.
Senovės gydytojai teigė, jog peletrūnas palengvina kvėpavimą, padeda organizmui geriau įsisavinti vaistus bei gerina miegą.
Geriausiomis gydomosiomis savybėmis pasižymi krūmų viršūnėlės, kurias patariama nupjauti iki to laiko, kol nesusiformavo šio augalo butonai.
Peletrūno lapus reikia išdžiovinti gana skubiai ir ne aukštesnėje nei +35 laipsnių temperatūroje.
Jei peletrūnus džiovinsite karštesnėmis sąlygomis, pranyks aromatas, o peletrūnai paruduos.
Gėrimai (tiek alkoholiniai, tiek ir nealkoholiniai), kurių sudėtyje yra peletrūno, stimuliuoja virškinamojo trakto sulčių išsiskyrimą bei gerina apetitą. Peletrūnais patariama gydyti ir kraujagyslių ligas.
 
Auginimas
Peletrūnus patariama dauginti auginiais ar dalijant kerą. Kerus galima dalinti rudenį arba anksti pavasarį, o auginiais patariama dauginti birželio ir liepos mėnesiais.
Peletrūnai gerai auga saulėtoje, derlingoje, normalaus drėgnumo priemolio arba humusingoje priesmėlio dirvoje. Jie nebijo žiemos šalčių, todėl žiemoja pakankamai gerai.
 
Maistinės savybės
Prieskoniams vartojami sausi arba džiovinti peletrūno lapai. Peletrūnais patariama skaninti įvairias salotas, sriubas, padažus, kiaušinių, žuvies ir varškės patiekalus, marinuotus agurkus ir pomidorus. Marinate peletrūnas ypač sušvelnina acto skonį. Jei į actą įmerksite keletą peletrūno šakelių, aromatizuosite actą. Kai kurių šalių virtuvėje ypač populiarūs kepti grietinėje laukiniai paukščiai su peletrūnu bei keptos kiaulių kojos su peletrūnu.