Paprika vienmetė (ankštpipiris) (lot. Capsicum annuum)

Teksto dydis:


(lot. Capsicum annuum)

Augalo aprašymas
Vienmetės paprikos tėvynė yra Centrinė Amerika, iš kurios jūrų keliautojas Kristupas Kolumbas šį augalą atvežė į Europą.
Vienmetė paprika auga šilto klimato kraštuose, o mūsų respublikoje retai auginama.
Vienmetė paprika išauga iki 60 centimetrų aukščio.
Šios paprikos vaisius pailgas arba apvalus, išaugantis iki 20 centimetrų.
Šiuo metu auginama gana daug vienmetės paprikos rūšių, kurių vaisiai tebūna 1 centimetro arba net iki 30 centimetrų ilgio.
 
Gydomosios savybės
Vienmetė paprika yra karti, nes joje yra alkaloido kapsaicino. Be to, paprikose yra riebiųjų aliejų, karotinoidų, kapsorubino, karotino, cukraus, vitaminų B ir C.
Saikingai valgoma vienmetė paprika stiprina organizmo imuninę sistemą, gerina virškinamojo trakto darbą, kelia apetitą.
 
Auginimas
Prieskoniams dažniausiai auginamos 2 vienmečių paprikų rūšys: stambiavaisė pailgoji (Capsicum annuum L. Subsp. Macrocarpum var. Logum Sendt.) ir smulkiavaisė paprika (Capsicum annuum L. Subsp. Microcarpum).
Vienmetės paprikos mėgsta šilumą, o mūsų respublikoje jų vegetacijos periodas labai ilgas.
Šio augalo sėklas šiltnamyje patariama pasėti kovo mėnesį. Pasėtos sėklos sudygsta per 15–18 dienų.
Vienmetės paprikos daigus reikia išpikiuoti tik gegužės mėnesio pabaigoje ir tik praėjus pavasario šalnų pavojui pasodinti į atvirą dirvą.
Paprikos pradeda žydėti liepos mėnesio viduryje ir kai kurie jų žiedai žydi net iki rudens šalnų.
Įdomu tai, kad viename augale yra ir nokstančių vaisių, ir žydinčių žiedų.
Vienmetes paprikas patariama auginti saulėtoje, šiltoje, gerai įdirbtoje, trąšioje, lengvo priemolio ar priesmėlio dirvoje.
 
Maistinės savybės
Prieskoniams vartojami prinokę vienmetės paprikos vaisiai ir net jauni ūgliai.
Prieš valgydami ir džiovindami paprikos vaisius, išimkite jų sėklas, o jų sudžiovintus vaisius sumalkite į miltelius.
Vienmetėmis paprikomis nedideliais kiekiais patariama paskaninti sriubas: ypač tinka paprikomis skaninti guliašą, visų rūšių mėsos ir žuvies patiekalus, dešras, padažus, pupeles, kopūstus ir ryžius.
Paprikų patariama dėti į konservuotas ar marinuotas daržoves arba jas konservuoti atskirai.
Atminkite, kad paprikų negalima berti į verdantį aliejų, nes jos netrukus praranda spalvą, pajuoduoja ir apkarsta.
Vienmetės paprikos naudojamos ir farmacijoje.