Pankolis paprastasis (lot. Foeniculum vulgare)

Teksto dydis:


(lot. Foeniculum vulgare)

Prieskonio aprašymas
Paprastojo pankolio (vaistinio krapo) tėvynė yra Viduržemio jūros šalys. Natūralioje gamtoje pankoliai šiuo metu auga Kaukaze, Vidurinės Azijos pietuose, o kultūriniai pankoliai auginami daugelyje Pasaulio šalių. Paprastieji pankoliai yra vienmečiai, dvimečiai ar daugiamečiai skėtinių šeimos augalai, apvaliu, viršuje šakotu stiebu ir suskaldytais lapais. Pankoliai žydi gelsvais vainiklapiais. Jų vaisiai – pilkšvai žali, pailgi, briaunuoti bei malonaus kvapo ir saldoki dvisėkliai.
 
Gydomosios savybės
Pankolio sėklose yra riebalų, cukraus, baltymų ir eterinio aliejaus, kuriame yra anetolio, fenchono, dipenteno, metilchavikolio, anyžių aldehido, fenikulino, linolinės ir palmitino rūgšties.
Gydymui dažniausiai naudojamos pankolio sėklos, kurias patariama rinkti rudenį, o surinktas prinokusias sėklas sumalti. Sumaltas pankolio sėklas galima laikyti iki 3 metų.
Pankolio sėklomis patariama gydyti žarnyno ligas, spazminį kolitą, meteorizmą.
Pankolio sėklų preparatai dezinfekuoja, apsaugo nuo uždegiminių ligų bei padeda atsikosėti.
Pankolio sėklomis taip pat patariama gydyti inkstų ir tulžies akmenligę.
1 arbatinį šaukštelį susmulkintų pankolio sėklų užpilkite 250 mililitrų verdančio vandens, uždarame inde leiskite nusistovėti 2 valandas.
Šio antpilo sergantiems skrandžio ir žarnyno, viršutinių kvėpavimo takų ligomis, besiskundžiantiems vidurių pūtimu patariama gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 ar 4 kartus per dieną, 20 minučių prieš valgį.
Pankolių eterinį aliejų praskieskite vandeniu (santykiu 1:1000).
Šio pankolių vandens duoti gerti vaikams nuo 1 arbatinio šaukštelio iki 2 valgomųjų šaukštų, jei pučia pilvą.
 
Auginimas
Paprastasis pankolis dauginamas sėklomis, kurias patariama sėti gegužės mėnesio pradžioje. Pasėtos pankolio sėklos sudygsta per 12–15 dienų. Antramečiai pankoliai po žiemos atželia kovo mėnesio pabaigoje ar balandžio mėnesio pradžioje, o žydi nuo liepos mėnesio vidurio iki rugsėjo pabaigos.
Pankoliai gerai auga tik saulėtoje vietoje ir trąšioje, gerai įdirbtoje dirvoje. Deja, kartais pankoliai žiemą iššąla, todėl rudenį šiuos augalus patariama apiberti durpėmis, augalų liekanomis arba pridengti eglišakėmis.
Visas augalas primena anyžių ir krapų skonį. Vartoti patariama šviežią pankolio žolę, nes džiovinta yra mažai kvapi.
 
Maistinės savybės
Pankolio žolė yra vartojama įvairioms salotoms, žuvies, daržovių bei kiaušinių patiekalams, padažams ir marinatams paskaninti.
Pankolio sėklos yra vartojamos likerių, konditerijos gaminių gamyboje.
Pankoliais taip pat patariama skaninti sriubas bei kompotus.
Ypatingo skonio bei kvapo pankoliai suteikia raugintiems kopūstams, konservuotoms daržovėms (ypač agurkams) bei šaltiesiems užkandžiams.
Pankolių eterinis aliejus vartojamas odekolonų bei kvepalų gamyboje, o jų išspaudomis šeriami gyvuliai.