Lofantas anyžinis (lot. Agastache foeniculum)

Teksto dydis:


(lot. Agastache foeniculum)

Augalo aprašymas
Anyžinio lofano tėvynė – Šiaurės ir Vakarų Amerikos šalys. Mūsų respublikoje anyžinis lofantas gana retas, o pradėtas auginti Kauno botanikos sode tik 1982–aisiais metais.
Anyžinis lofantas – daugiametis 60–100 centimetrų aukščio žolinis augalas, dauginamas sėklomis.
 
Gydomosios savybės
Anyžinis lofantas mažina padidėjusį kraujospūdį, naikina ligas sukeliančias bakterijas. Anyžinio lofanto aliejus – bespalvis arba šiek tiek gelsvas skystis, kurio sudėtyje yra pineno, miloneno, terpineno, kamfeno, pulogeno, mentolio, cineolo, linalolo ir kitų medžiagų.
Pasak liaudies medicinos žinovų, anyžinis lofantas reguliuoja organizme medžiagų apykaitos procesus, stiprina organizmą bei stabdo senėjimo procesus. Tibeto liaudies medicinos žinovai anyžiniu lofantu pataria gydyti gastritą, skrandžio ir žarnyno sutrikimus bei hepatitą.
 
Auginimas
Anyžinio lofanto sėklas patariama sėti anksti pavasarį. Jos sudygsta per 10–15 dienų. Šio augalo sėklas galima sėti ir rudenį. Jau pirmaisiais auginimo metais anyžinis lofantas smarkiai išsišakoja, o rugpjūčio mėnesį – pražysta. Po žiemos šis augalas atželia balandžio mėnesio pabaigoje ar gegužės mėnesio pradžioje. Anyžinio lofanto sėklos bręsta rugpjūčio mėnesį. Jos subręsta ne vienu metu, todėl lofantus patariama pjauti, kai 50–70% vaisių paruduoja.
Anyžiniai lofantai gerai auga atviroje, saulėtoje bei derlingoje dirvoje. Daigus patariama auginti 30x30 centimetrų atstumu. Vegetacinio periodo metu patariama 2 ar 3 kartus apkaupti šio augalo tarplysvius bei patręšti amonio salietra ir superfosfatu. Sausomis vasaromis anyžinius lofantus būtina palieti. Rinkti patariama antžeminę anyžinio lofanto dalį, kurią sudaro 44% žiedų, 26% stiebų ir 30% lapų. Antžeminę augalo dalį patariama nupjauti masinio žydėjimo metu. Pirmąjį kartą anyžinius lofantus patariama nupjauti liepos, o antrąjį kartą rugsėjo mėnesį. Nupjautą žaliavą reikia išdžiovinti pavėsinėje arba specialiose džiovyklose.
 
Maistinės savybės
Eterinis anyžinio lofanto aliejus naudojamas maisto, parfumerijos bei kosmetikos pramonėje. Anyžiniu lofantu patariama skaninti vaisių salotas, saldžiuosius pudingus, uogienes, kompotus, kisielius, gaiviuosius gėrimus, saldumynus ir sausainius. Anyžiniu lofantu taip pat patariama gardinti troškintą bei keptą upių žuvį bei įvairius įdarus. Degantis anyžinis lofantas skleidžia aštrų kvapą, todėl šie dūmai baido gyvates.
Žydėjimo metu anyžinis lofantas yra gana gražus, skleidžia malonų aromatą bei gausiai bičių lankomas augalas.