Krapas paprastasis (lot. Anethum graveolens)
(lot. Anethum graveolens)

dilė, dilutė, pupras
Aprašymas
Šeima: Salieriniai (Skėtiniai) – Apiaceae Lindl. (Umbelliferae Juss.).
Krapas – vienmetis ar dvimetis 50–120 cm aukščio žolinis augalas. Stiebas status, šakotas, plikas, balkšvai dryžuotas. Lapai 2–4 kartus plunksniškai suskaldyti į siūliškas skilteles. Žiedai geltoni, sukrauti sudėtiniuose skėčiuose. Žydi liepos–rugpjūčio mėn. Vaisiai subręsta rugpjūčio–rugsėjo mėn. Tai kiaušiniški, iš šonų suploti, pilkai rusvi skeltavaisiai.
Lietuvoje savaime neauga, kartais pasitaiko sulaukėjusių. Auginamas daržuose, soduose kaip prieskoninis augalas. Vaistinei žaliavai auginamas dideliuose plotuose. Nereiklus. Mėgsta humusingą, priesmėlio ar priemolio dirvą.
Lietuvoje savaime neauga, kartais pasitaiko sulaukėjusių. Auginamas daržuose, soduose kaip prieskoninis augalas. Vaistinei žaliavai auginamas dideliuose plotuose. Nereiklus. Mėgsta humusingą, priesmėlio ar priemolio dirvą.
Vaistinės savybės
Vaistinė žaliava. Krapų vaisiai (Anethi fructus) renkami rugpjūčio–rugsėjo mėn. dviem etapais: pirmiausia pjaunami anksčiau subręstantys viršūniniai skėčiai, vėliau, kai subręsta maždaug du trečdaliai augalo vaisių, – nupjaunami visi stiebai. Surišama į pėdelius ir pastatoma pavėsyje džiūti. Išdžiovinus vaisiai nukuliami ir išvalomi nuo priemaišų. Gerai paruoša žaliava – rusvi, su geltonomis šoninėmis ir vidurinėmis briaunomis, stipraus kvapo, saldoko, truputį deginančio skonio skeltavaisiai. Tinka vartoti 2 metus.
Taip pat gali būti renkama krapų žolė (Anethi herba). Žolė pjaunama žydėjimo pradžioje, ryte, nukritus rasai. Džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje ar džiovykloje 30–35 °C temperatūroje, atsargiai vartant. Tinka vartoti 6–8 mėnesius.
Dėmesio! Fototoksiškas augalas. Kadangi sudėtyje turi furanokumarinų, šviežios krapų sultys saulės šviesos poveikyje gali sukelti odos uždegimą.
Veikliosios medžiagos. Krapo vaisiuose yra iki 4% eterinio aliejaus, susidedančio iš d–karvono (iki 50%), dilapiolio (iki 30%), felandreno ir d–limoneno. Sėklose yra iki 20% riebalų, žolėje – 1,5% eterinio aliejaus, susidedančio iš karvono (iki 16%), felandreno, dilapiolio, terpineno, dipenteno,– proazuleno ir izomiristicino. Krapų šviežioje žolėje yra iki 133 mg% vitamino C, 6,5 mg% karotino, flavonoidų: kvercetino, izoramnetino, kempferolio.
Preparatai. Užpilai, nuovirai. Homeopatiniai preparatai.
Užpilo ruošimas ir vartojimas
1 valg. šaukštas smulkintų krapų vaisių užpilamas stikline verdančio vandens, uždegiama ir po 30 min. nukošiama. Geriama po pusę stiklinės 30 min. prieš valgį virškinimui gerinti.
Taip pat gali būti renkama krapų žolė (Anethi herba). Žolė pjaunama žydėjimo pradžioje, ryte, nukritus rasai. Džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje ar džiovykloje 30–35 °C temperatūroje, atsargiai vartant. Tinka vartoti 6–8 mėnesius.
Dėmesio! Fototoksiškas augalas. Kadangi sudėtyje turi furanokumarinų, šviežios krapų sultys saulės šviesos poveikyje gali sukelti odos uždegimą.
Veikliosios medžiagos. Krapo vaisiuose yra iki 4% eterinio aliejaus, susidedančio iš d–karvono (iki 50%), dilapiolio (iki 30%), felandreno ir d–limoneno. Sėklose yra iki 20% riebalų, žolėje – 1,5% eterinio aliejaus, susidedančio iš karvono (iki 16%), felandreno, dilapiolio, terpineno, dipenteno,– proazuleno ir izomiristicino. Krapų šviežioje žolėje yra iki 133 mg% vitamino C, 6,5 mg% karotino, flavonoidų: kvercetino, izoramnetino, kempferolio.
Preparatai. Užpilai, nuovirai. Homeopatiniai preparatai.
Užpilo ruošimas ir vartojimas
1 valg. šaukštas smulkintų krapų vaisių užpilamas stikline verdančio vandens, uždegiama ir po 30 min. nukošiama. Geriama po pusę stiklinės 30 min. prieš valgį virškinimui gerinti.
Poveikis. Manoma, kad krapų preparatai pasižymi antiseptiniu, priešuždegiminiu, diuretiniu (šlapimą varančiu) poveikiu, skatina skrandžio sulčių ir tulžies išsiskyrimą (gerina virškinimą ir kelia apetitą), veikia spazmolitiškai, kraujospūdį mažinančiai, skatina laktaciją.
Indikacijos. Aukščiau aprašytas poveikis nėra įrodytas, todėl mokslinė medicina krapų preparatais negydo. Liaudies medicina pataria vartoti krapų vaisius apetitui kelti, virškinimui gerinti, vidurių pūtimui mažinti esant dispepsiniams sutrikimams. Jie taip pat vartojami esant nemigai, aukštam kraujospūdžiui, kvėpavimo takų, kepenų ir šlapimtakių ligoms. Krapai išplečia kraujagysles, pagyvina širdies veiklą, skatina šlapimo išsiskyrimą, skatina pieno išsiskyrimą. Išoriškai nuoviro pavilgais gydomos pūlingos odos žaizdos, konjunktyvitas.
Indikacijos. Aukščiau aprašytas poveikis nėra įrodytas, todėl mokslinė medicina krapų preparatais negydo. Liaudies medicina pataria vartoti krapų vaisius apetitui kelti, virškinimui gerinti, vidurių pūtimui mažinti esant dispepsiniams sutrikimams. Jie taip pat vartojami esant nemigai, aukštam kraujospūdžiui, kvėpavimo takų, kepenų ir šlapimtakių ligoms. Krapai išplečia kraujagysles, pagyvina širdies veiklą, skatina šlapimo išsiskyrimą, skatina pieno išsiskyrimą. Išoriškai nuoviro pavilgais gydomos pūlingos odos žaizdos, konjunktyvitas.
Kontraindikacijos. Nevartoti esant žemam kraujospūdžiui, inkstų geldelių uždegimui. Dažnai ir dideliais kiekiais vartojant krapus krenta kraujospūdis, išsiplečia kraujagyslės.
Panaudojimas kitur
Prieskoninis augalas, plačiai naudojamas maisto pramonėje ir kulinarijoje. Krapų dedama į salotas, mišraines, mėsos, žuvies, daržovių sriubas, antruosius patiekalus, duonos gaminius, marinatus. Medingas augalas.