Gvazdikmedis kvapnusis (lot. Syzygium aromaticum)

Teksto dydis:


(lot. Syzygium aromaticum)

Prieskonio aprašymas
Gvazdikmedis – mirtinių šeimos, visžalis trapus medis, skleidžiantis stiprų savitą kvapą. Gvazdikmedžių tėvynė – Indonezija, o Kinijoje bei Indijoje gvazdikmedžius augino dar prieš mūsų erą.
Gvazdikmedžių medžiai – daugiametis, tropinis augalas, išaugantis iki 10–12 metrų aukščio. Derėti gvazdikmedžiai pradeda 5 ar 6 augimo metais. Žydi gvazdikmedžiai 2 kartus per metus.
Gvazdikmedžių lapai elipsiški, pliki, žiedai rausvi, purpuriniai, raudoni, smulkūs, susitelkę į skėčius. Laibi neišsiskleidę augalo pumpurai padengti žalsvais pūkeliais.
Gvazdikmedžių žiedpumpuriai skinami, kai nusidažo švelniai rožine spalva. Žiedpumpurius vėliau panaudoja prieskonių gamyboje, o pumpurų stiebelius su žiedyno šakelėmis – spausti eterinį aliejų. Gvazdikėlių pumpurus 4 ar 5 dienas džiovina saulėje, kol jie nusidažo rausva arba tamsiai ruda spalva.
 
Gydomosios savybės
Gvazdikmedžių pumpuruose yra eterinio aliejaus, kuriame yra eugenolio, rauginių medžiagų.
Hipokratas buvo vienas pirmųjų gydytojų, pataręs gydytis gvazdikėliais.
Kai kuriose šalyse gvazdikėliais gerinamas virškinamojo trakto darbas, stiprinama atmintis.
Vandeniniu gvazdikėlių ekstraktu patariama gydyti akių ligas, o aliejumi malšinti dantų skausmus. Gvazdikėlių aliejus – stiprus antiseptikas. Jis nėra toksiškas, nedirgina odos, todėl seniau chirurgai juo dezinfekuodavo rankas, paruošdavo operacinę bei gydydavo pūlinius.
Akušerijoje gvazdikėlių aliejų naudodavo kūdikių bambagyslei perrišti. Kinų liaudies medicinoje gvazdikmedžių žiedpumpurius deda į vaistažolių mišinius nuo piktybinių auglių.
 
Maistinės savybės
Gvazdikėliai naudojami ruošiant karčiuosius likerius bei karštą vyną, punšą, vaisių sultis ir kompotus. Gvazdikėlių dedama į kalafijorų, kiaulienos bei avienos patiekalus, tamsios spalvos užpilus mėsos patiekalams, paukštienos paštetus, grybus ir marinuotą silkę.
Kartu su svogūnais gvazdikėliai pagerina raugintų kopūstų skonį.
Gvazdikėlių milteliais patariama skaninti žuvies patiekalus, spageti makaronus bei šių patiekalų padažus. Gvazdikėlių milteliais taip pat patariama skaninti ir keptą paukštieną.
Gvazdikėliai naudojami konservų ir konditerijos pramonėje, gaivinamiesiems gėrimams gaminti. Gvazdikėlių eterinio aliejaus pilama į kvepalus bei į kai kuriuos tualetinius muilus.
Indonezijoje gvazdikėlių dedama į tabaką, nes jis suteikia ne tik malonų kvapą, bet ir veikia antiseptiškai.
Gvazdikų kvapas drabužius apsaugo nuo kandžių.