Dašis daržinis (lot. Satureja hortensis)

Teksto dydis:


(lot. Satureja hortensis)

Augalo aprašymas
Daržinio dašio tėvynė – Viduržemio jūros baseino pakrantės ir Artimųjų Rytų šalys. Šiose šalyse daržiniai dašiai ir iki šiol auga natūralioje gamtoje.
Kaip prieskoninį ir dekoratyvinį augalą daržinį dašį augina daugelyje Europos bei Amerikos šalių. Daržinis dašis gana greitai sulaukėja ir daugelyje šalių auga kaip piktžolė.
Mūsų respublikoje daržinis dašis yra palyginti retas augalas. Jis yra vienmetis, 20–60 centimetrų aukščio augalas, kurio šaknys auga dirvos paviršiuje.
 
Gydomosios savybės
Daržinio dašio lapuose ir jaunuose ūgliuose yra eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, gleivių, dervų, vitamino C, karotino, rutino, mineralinių druskų bei kitų medžiagų.
Daržinis dašis krešina kraują, gerina apetitą, padeda atsikosėti, atpalaiduoja spazmus bei šiek tiek skatina šlapimo išsiskyrimą bei prakaitavimą.
Daržinio dašio sultys malšina bičių įkandimo skausmus bei mažina patinimą.
Daržiniu dašiu patariama gydyti skrandžio, žarnyno, kepenų bei tulžies pūslės ligas ir cukrinį diabetą.
Be to, daržinio dašio preparatai dezinfekuoja maistą.
2 valgomuosius šaukštus daržinio dašio žolės užpilkite 500 mililitrų verdančio vandens, leiskite nusistovėti valandą laiko, po to antpilą nukoškite.
Sergantiems hipertonija, centrinės nervų sistemos bei peršalimo ligomis, besiskundžiantiems padidėjusiu širdies plakimu, galvos skausmais bei skrandžio ir žarnyno skausmais šio antpilo patariama gerti po ½ stiklinės 3 ar 4 kartus per dieną.
 
Auginimas
Daržinis dašis dauginamas sėklomis. Sėklas patariama sėti balandžio mėnesio pabaigoje ar gegužės mėnesio pradžioje. Pasėtos sėklos sudygsta per 12–15 dienų. Žydėti pradeda liepos mėnesio viduryje ir žydi iki rugsėjo mėnesio pradžios. Vaisiai noksta rugsėjo mėnesio pabaigoje. Šis augalas geriausiai auga saulėtoje vietoje bei geros struktūros, lengvo priemolio dirvoje.
Jei norite, kad šie augalai augtų vešliau, juos patręškite organinėmis trąšomis.
Daržinius dašius reikia ne tik reguliariai lieti, bet ir per sezoną patręšti 3 ar 4 kartus, o pernelyg tankiai sudygusius daigus išravėti kas 3 ar 4 centimetrai.
Prieskoniams bei gydymui naudojami švieži ir džiovinti dašio lapai bei stiebų jaunos viršūnėlės.
Antžeminę daržinio dašio dalį patariama nupjauti šio augalo masinio žydėjimo metu 15–18 centimetrų virš dirvos paviršiaus. Nupjautą dašio žolę patariama išdžiovinti pavėsinėje arba gerai vėdinamoje patalpoje. Gerai išdžiovinta dašio žaliava išlaiko malonų aromatą.
 
Maistinės savybės
Daržinis dašis yra šiek tiek karstelėjęs, todėl juo skaninti patiekalus reikia atsargiai, kad šio prieskonio kvapas bei skonis nenustelbtų kitų prieskonių.
Kulinarijoje naudojami tiek švieži, tiek ir džiovinti daržinio dašio lapai ir stiebai.
Beje, daržinio dašio lapų ir stiebų negalima susmulkinti, nes jie apkartins maistą.
Džiovinti dašiai yra klasikiniai prieskoniai visiems pupelių patiekalams.
Dašius patariama vartoti ir gaminant grybus (išskyrus pievagrybius), mėsos ir bulvių salotas, keptą ir virtą mėsą, žuvienes, marinuotus bei raugintus kopūstus ir sūrius.
Daržiniais dašiais patariama marinuoti silkes. Taip pat maisto patiekalus galima gardinti ir mišinyje su kitais prieskoniais.
Teigiama, jog daržinis dašis yra vėlyvojo medunešio augalas.