Žvaigždanyžis tikrasis (Badijonas) (lot. Illicium verum)

Teksto dydis:


(lot. Illicium verum)

Prieskonio aprašymas
Žvaigždanyžis (badijonas) – nuolat žaliuojantis, 6–10 metrų aukščio medis. Badijonai žydi rožiniais, pavieniais žiedais, o sėklas brandina netikruose, žvaigždžių formomis suaugusiuose lapuose. Šie lapai yra šviesiai rudos spalvos.
 
Auginimas
Žvaigždanyžio tėvynė – Pietryčių Azija, kurioje šis augalas auga kalnuose, 600–1600 metrų virš jūros lygio. Žvaigždanyžiai auginami Kinijoje, Indijoje, Vietname, Kambodžoje, Japonijoje, Filipinuose bei Antilų salose. Dauginasi sėklomis. Sėklas subrandina liepos–rugsėjo mėnesiais. Renkami šių augalų prinokę vaisiai ir po to džiovinami.
 
Gydomosios savybės
Medicinoje dažniausiai naudojamos džiovintos žvaigždanyžių (badijono) sėklos, kurias patariama laikyti hermetiškoje pakuotėje. Badijono sėklose yra eterinio aliejaus, kuriame yra anetolio, riebiųjų aliejų, safrolo ir kitų medžiagų. Badijono sėklos stimuliuoja skrandžio ir žarnyno darbą, padidina maitinančių krūtimi moterų pieno gamybą, padeda atsikosėti ir skatina šlapimo išsiskyrimą.
1 arbatinį šaukštelį susmulkintų badijono sėklų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, leiskite nusistovėti valandą laiko, po to antpilą nukoškite.
Sergantiems skrandžio bei žarnyno ligomis, besiskundžiantiems meteorizmu bei skrandžio ir žarnyno spazmais šio antpilo patariama gerti po ½ stiklines 4 kartus per dieną.
10 gramų susmulkintų badijono sėklų užpilkite ½ stiklinės degtinės, leiskite nusistovėti 21 dieną, po to antpilą nukoškite.
Kosintiems bei sergantiems peršalimo ligomis šio antpilo patariama gerti po 1 arbatinį šaukštelį su skystu medumi.
 
Maistinės savybės
Prieskoniams dažniausiai naudojami sausi žvaigždanyžių sėklų milteliai. Jie dažniausiai naudojami konditerijoje bei kepant duoną. Žvaigždanyžių sėklų patariama berti į marinatus bei naudoti įvairių prieskonių mišiniuose. Žvaigždanyžiai (badijonai) – vienas populiariausių prieskonių Pietryčių Azijos kraštuose.
Badijonais šiose šalyse skaninama kiauliena, daržovių bei kiaušinių patiekalų užpilai, antiena, vištiena bei virta jautiena.
Badijonus naudoja ir marinuojant mėsą bei aromatizuojant arbatą.
Vasarą badijono sėklų patariama įberti į virintą vandenį ir gerti vietoj gaivos.
Badijonais taip pat patariama skaninti miltinius gaminius bei įvairių kruopų košes ir uogienes.
Maisto produktus patariama gardinti badijono ir česnakų, imbiero, cinamono, gvazdikėlių, kvapiųjų ir raudonųjų pipirų, krapų bei petražolių mišiniais.