Žiomenė darželinė (lot. Dracocephalum moldavicum)

Teksto dydis:


(lot. Dracocephalum moldavicum)

Augalo aprašymas
Darželinė žiomenė auginama kaip eterinį aliejų kaupiantis augalas. Tai vienmetis, 60–80 centimetrų aukščio augalas. Darželinė žiomenė žydi liepos mėnesį. Šis augalas gerai auga saulėtoje vietoje. Jei darželinė žiomenė auga pavėsyje, užauga mažiau lapų, sėklų bei šiuose augaluose būna mažiau eterinio aliejaus.
 
Gydomosios savybės
Darželinės žiomenės lapuose yra eterinio aliejaus, kuriame yra citralio, geraniolio, rauginių medžiagų, kartumynų.
Liaudies medicinos žinovai darželinės žiomenės preparatais ramina sudirgusią centrinę nervų sistemą bei malšina skausmus.
Darželinės žiomenės antpilu patariama gydyti migreną, neuralgiją, peršalimo ligas bei padažnėjusį širdies plakimą.
Ant ilgai negyjančių odos žaizdų patariama uždėti šviežių darželinės žiomenės lapų.
Sergantiems reumatu arba susižeidus, ant skaudamų vietų patariama uždėti susmulkintų darželinės žiomenės lapų kompresą.
Pasak specialistų, darželinės žiomenės preparatai žadina apetitą bei gerina virškinamojo trakto darbą.
 
Auginimas
Darželinė žiomenė nėra reikli dirvai, tačiau geriau auga derlingoje bei drėgnoje (tačiau ne šlapioje) žemėje. Darželinės žiomenės sėklos per 12–14 dienų sudygsta +5 +7 laipsnių temperatūroje. Šio augalo sėklos lieka daigios 3–5 metus. Sudygusius darželinės žiomenės daigus būtina gausiai lieti, o kai šis augalas baigia žydėti, jis nebebijo net ir ilgalaikės sausros.
Prieskoniams vartojami darželinės žiomenės švieži arba džiovinti lapai ir žiedynai.
Darželinės žiomenės lapų eteriniame aliejuje gausu citralio, kuris augalui suteikia stiprų kvapą, šiek tiek primenantį citriną.
Darželinės žiomenės lapus patariama skinti šio augalo žydėjimo pradžioje. Nuskintus lapus galima valgyti tiek šviežius, tiek ir juos džiovinti +40 laipsnių temperatūros orkaitėje. Išdžiovintą žaliavą patariama laikyti sandariai uždarytame inde.
 
Maistinės savybės
Darželinės žiomenės preparatai naudojami konditerijoje, vermutų gamyboje, o taip pat bealkoholinių gėrimų gamyboje.
Žaliais darželinės žiomenės lapais patariama gardinti salotas, mėsos ir žuvies patiekalus.
Sausais darželinės žiomenės lapų milteliais patariama skaninti namų gamybos dešras.