Vilkdalgis blyškusis (lot. Iris pallida)

Teksto dydis:


(lot. Iris pallida)

Augalo aprašymas
Vilkdalgių tėvynė – Viduržemio jūros šalys. Vilkdalgių šakniastiebiuose yra eterinio aliejaus, todėl šis augalas pramoniniu būdu auginamas Prancūzijoje, Italijoje, Kaukaze ir Vidurinės Azijos šalyse. Kaip prieskoninis augalas vilkdalgis Lietuvoje auginamas tik nuo 1975–ųjų metų.
Vilkdalgiai yra daugiamečiai, 50–80 centimetrų aukščio žoliniai augalai.
Blyškusis vilkdalgis žydi šviesiai melsvais žiedais. Vilkdalgių yra žinoma ne mažiau 1000 rūšių. Žydi vilkdalgiai gegužės ir birželio mėnesiais. Šie augalai nebijo žiemos šalčių ir pradeda augti +8 +10 laipsnių temperatūroje. Vilkdalgiai gerai auga saulėtoje vietoje. Šis augalas nėra reiklus dirvai. Vilkdalgius galima auginti net ir smėlio dirvoje. Jie nebijo ir vasaros sausrų.
 
Gydomosios savybės
Vilkdalgių šaknyse bei žieduose yra eterinio aliejaus, kuriame yra irono, organinių rūgščių, krakmolo, gliukozės, sacharozės, gleivių, vitamino C.
Vilkdalgių šaknų nuovirai bei antpilai krešina kraują, laisvina vidurius bei skatina šlapimo ir prakaito išsiskyrimą.
Vilkdalgių šaknų nuoviru patariama gydytis sergantiems bronchitu.
Senovėje sausų vilkdalgių šaknų duodavo pakramtyti vaikams, kai jiems kaldavosi dantys.
 
Auginimas
Vilkdalgius galima dauginti sėklomis, šaknų dalijimu ir ūgliais. Juos patariama sodinti 27–30 centimetrų gylyje. Prieš sodinimą dirvą patręškite superfosfatu bei kalio trąšomis. Geriausias laikas sodinti vilkdalgius – antroji rugsėjo mėnesio pusė. Sodinti patariama 8–10 centimetrų gylyje. Per sezoną dirvą, kurioje auga vilkdalgiai, patariama 2 ar 3 kartus kaupti, o paskutinį kartą apkaupus patręšti superfosfatu bei kalio druska. Antraisiais vilkdalgių augimo metais svarbu, kad dirva būtų supurenta bei išravėtos piktžolės. Antraisiais vilkdalgių augimo metais patariama iškasti šio augalo šaknis, jas nuplauti ir išdžiovinti saulėje arba džiovykloje. Išdžiovintas vilkdalgių šaknis patariama laikyti sausoje patalpoje. Žiedus patariama rinkti gegužės mėnesį.
 
Maistinės savybės
Sausos vilkdalgių šaknys tinka aromatizuoti gėrimams bei saldiesiems patiekalams. Cukruotos vilkdalgių šaknys gali pakeisti imbierą.