Smidras vaistinis (lot. Asparagus officinalis)

Teksto dydis:


(lot. Asparagus officinalis)

Augalo aprašymas
Vaistinis smidras – lelijinių šeimos daugiametis, 60–130 centimetrų aukščio žolinis augalas. Vaistinio smidro šakniastiebis trumpas, tačiau mėsingas, o stiebai šakoti, tvirti ir pliki. Šio augalo lapai – mažų plėviškų žvynelių pavidalo su kietu pentinu pagrinde.
Vaistinis smidras žydi birželio ir liepos mėnesiais. Šis augalas auga pievose, šlaituose bei krūmuose. Mūsų respublikoje laukinis smidras auga tik Nevėžio ir Nemuno žemupio bei vidurupio pievose.
Vaistinis smidras taip pat auginamas ir darželiuose bei daržuose kaip ankstyva vitamininga daržovė.
 
Gydomosios savybės
Vaistinio smidro šakniastiebiuose ir šaknyse yra asparagino, glikozido, saponinų, koniferino, vanilino, rauginių medžiagų bei gana daug kalio druskų.
Vaistams vartojami vaistinio smidro šakniastiebiai su šaknimis ir ūgliai.
Šakniastiebius su šaknimis patariama iškasti anksti pavasarį, tik pradėjus kerams želti, arba rudenį, vegetacijai pasibaigus.
Iškastas vaistinio smidro šaknis kruopščiai nuplaukite, po to išdžiovinkite.
Smidro šaknų ir ūglių vandeniniai antpilai skatina šlapimo išsiskyrimą, mažina padidėjusį kraujospūdį, raminančiai veikia širdį.
Vaistinio smidro ūgliuose yra apie 3% baltymų, 2,5% angliavandenių, vitaminų B1, B2, C, PP, provitamino A.
 
Auginimas
Vaistinį smidrą patariama dauginti daigais, sėklomis bei vegetatyviniu būdu dalijant kerus. Tačiau dauginant vegetatyviniu būdu sunku gauti derlingus daugiamečius kerus, todėl smidrus patariama dauginti sėklomis.
Kad vaistinio smidro sėklos greičiau sudygtų, jas 3–5 dienas pamirkykite +25 +30 laipsnių temperatūros vandenyje arba laikykite šiltnamyje, jas paskleidę 3–5 centimetrų sluoksniu ir pridengę šlapia medžiagos skiaute. Kai prasikala daigeliai, šias sėklas pasėkite 3 centimetrų gylyje į gerai patręštą dirvą.
Vasarą vaistinio smidro daigus išretinkite 10–15 centimetrų atstumu, o rudenį uždenkite 5–8 centimetrų pūdinio sluoksniu.
Vaistinis smidras geriausiai auga gausiai mėšlu patręštoje lengvoje priemolio ar priesmėlio dirvoje. Rūgščiose dirvose šie augalai neauga.
Kadangi vaistiniai smidrai vienoje vietoje gali augti net 15–20 metų, prieš sodinimą dirvą gausiai patręškite mėšlu: į 25–30 centimetrų gylio vagas pridėkite pusiau perpuvusio mėšlo mišinio su kalio bei fosforo trąšomis.
 
Maistinės savybės
Ruošiant maistą vaistinio smidro ūglius galima 10 minučių pavirti pasūdytame vandenyje.
Jei į šį vandenį įbersite cukraus, vaistinio smidro aromatas bus dar intensyvesnis.
Vaistinius smidrus galima valgyti kaip salotas, pakepinti svieste bei paskaninti sriubas.
Vaistinio smidro ūglius patariama ir konservuoti. Maistui vartojami jauni, nepažaliavę ūgliai, nors yra veislių, kurių ūgliai būna ne tik pažaliavę, bet ir parudę.
Mūsų klimato sąlygomis vaistinio smidro ūglius patariama rinkti pirmajame gegužės mėnesio dešimtadienyje.
Vaistinis smidras – dietinė daržovė, tačiau kai kuriems žmonėms sukelia alergines odos, nosies ir net akių reakcijas.
Vaistinio smidro negalima valgyti sergantiems šlapimo takų uždegimu. Tačiau vaistinis smidras valo bei stiprina kraują.