Salieras valgomasis (lot. Apium graveolens)

Teksto dydis:


(lot. Apium graveolens)

Prieskonio aprašymas
Valgomasis salieras dar vadinamaskvepiančiuoju salieru ar kvepiančiąja petražole. Tai skėtinių šeimos dvimetis šakniavaisis storu, varpstišku, geltonai baltu ar rusvu akytu minkštimu, išaugantis iki 30–100 centimetrų aukščio augalas.
Valgomasis salieras nuo seno auginama daržovė. Salierus senovėje augino egiptiečiai, graikai bei romėnai. Antikos laikais salierai buvo auginami kaip dekoratyvūs ir vaistiniai augalai. Antikoje salierai buvo laikomi net ir tam tikrų apeigų augalas. Graikijoje salierų vainikais dabindavo sprotinių varžybų nugalėtojų galvas, o žaluma švenčių dienomis puošdavo šventyklas ir namus. Manoma, kad valgomojo saliero tėvynė yra Viduržemio jūros šalys.
 
Gydomosios savybės
Salierų šaknyse yra eterinio aliejaus, asparagino, manito, gleivių, kalio, kalcio, fosforo ir natrio druskų, rūgštynių rūgšties, šiek tiek vitaminų B1, B2, B bei PP. Valgomųjų salierų lapuose yra vitaminų, eterinio aliejaus, glikozido, apiino. Salierais gydomasi nuo seno. Senovės Indijos, Tibeto, Egipto bei Kinijos medikai salierais patarė gydyti onkologines ligas. Salierais taip pat patariama gydyti vidaus organų ligas.
Salierų šaknyse yra kalio, magnio bei geležies, todėl jais patariama gydyti širdies ir kraujagyslių, centrinės nervų sistemos bei kraujo ligas.
Ypač sveika salierų valgyti pagyvenusiems žmonėms, nes salierai gerina vandens ir druskų apykaitą organizme, kadangi salieruose yra nemažas kiekis natrio, kuris užtikrina kalcio balansą organizme.
Salierų patariama valgyti ir nutukusiems bei sergantiems neurozėmis žmonėms.
Nuo seno teigiama, jog salierai žvalina organizmą. Salierų patariama valgyti sergantiems inkstų ligomis, besiskundžiančioms skausmingomis menstruacijomis.
Salierai gerina virškinamojo trakto darbą, gydo ilgai negyjančias odos žaizdas, gerina apetitą.
Nuo seno pastebėta, kad efektyviai šlapimo išsiskyrimą skatina šviežios salierų sultys.
Salierų preparatai šiek tiek paleidžia vidurius, todėl jų patariama gerti besiskundžiantiems vidurių užkietėjimu.
Salierų preparatų taip pat patariama gerti sergantiems podagra, alergine dilgėline bei dermatitu.
Sergantiems šiomis ligomis patariama gerti šviežių sulčių po 1 ar 2 arbatinius šaukštelius 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį.
Tas pačias ligas galima gydyti ir salierų antpilu:
2 valgomuosius šaukštus susmulkintų salierų šaknų užpilkite 1 stikline šalto vandens, leiskite nusistovėti 2 valandas, po to antpilą nukoškite.
Šio antpilo patariama gerti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną, prieš valgį.
Ant pūlinių žaizdų patariama uždėti susmulkintų salierų lapų.
Salierų pagrindu yra sukurti šlapimo išsiskyrimą skatinantys vaistai.
 
Auginimas
Valgomuosius salierus patariama dauginti sėklomis arba daigais. Geriausia, kai dirvoje iki tol augo kopūstai, agurkai, bulvės. Nuėmę prieš tai augusių daržovių derlių, dirvą sukaskite 30 centimetrų gyliu bei patręškite organinėmis ir mineralinėmis trąšomis.
Salierus sėkite kartu su grūdinėmis kultūromis 2 ar 3 centimetrų gylyje.
Salierus galima sėti ne tik pavasarį, bet ir rudenį. Per sezoną salierus patariama ne tik lieti, bet ir 3 ar 4 kartus patręšti.
Valgomuosius salierus kartais pažeidžia įvairios ligos bei kenkėjai, tačiau jei valgysite jų lapus, salierų nepurkškite cheminėmis priemonėmis.
 
Maistinės savybės
Salierai yra malonaus kvapo bei salstelėjusio ir karstelėjusio skonio.
Valgyti galima visas salierų dalis: sėklas, šaknis, lapus bei stiebus.
Salierus galima valgyti tiek šviežius, tiek ir džiovintus.
Salierų šaknimis patariama paskaninti sriubas, troškintus bei sūdytus patiekalus.
Daugelyje Pasaulio šalių džiovinti salierai naudojami įvairių prieskonių mišiniuose, kurie naudojami ruošiant daržovių, mėsos, žuvies, paukštienos bei grybų patiekalus.
Pasak gurmanų, salierai ypač pagardina pupelių, baklažanų, bulvių bei jūros kopūstų patiekalų skonį.
Salierai plačiai vartojami dietinėje mityboje, kadangi juose gausu priešopinio vitamino U.
Vienam patiekalui paruošti reikia 0,2–0,3 gramo sausų bei 2 ar 3 gramų šviežių salierų.