Saldymedis paprastasis (lot. Glycyrrhiza glabra)

Teksto dydis:


(lot. Glycyrrhiza glabra)

Liaudiški pavadinimai
lakaryčia, saldybžolė, saldžiuška, saldmedėlis
 
Aprašymas
Sinonimai: Plikoji rudmenė
Šeima: Pupiniai (Ankštiniai) – Fabaceae Lindl. (Leguminosae Juss.).
Paprastasis saldymedis – daugiametis 60–100 cm aukščio žolinis augalas. Šakniastiebis trumpas, storas su ilga pagrindine šaknimi, net iki kelių metrų ilgio ir 10 cm storio. Iš šaknies išauga horizontalūs ūgliai, o iš jų – vertikalūs stiebai. Stiebai statūs, gali būti šakoti. Ant stiebų prisitvirtinę neporiškai plunksniški lapai su 3–9 poromis lapelių. Atskiri lapeliai pailgai kiaušiniškos formos, lygiakraščiai, nusėti smulkiomis liaukutėmis. Žiedai šviesiai violetiniai, lapų pažastyse susitelkę į kekes. Žydi liepos–rugpjūčio mėn. Vaisius – 2–3 cm ilgio ankštis.
Lietuvoje savaime neauga. Auginamas botanikos soduose. Saldymedžio sėkmingam auginimui reikalinga nemaža patirtis. Be paprastojo saldymedžio dar auginamas dygliuotasis saldymedis (Glycyrrhiza echinata L.).
 
Vaistinės savybės
Vaistinė žaliava. Saldymedžių šaknys (Radix Glycyrrhizae glabrae, Radix Liquiritiae) gali būti ruošiamos valytos (mundata) arba nevalytos (sukamštiniu audiniu) (ruda, naturalis). Šaknys kasamos iki 50–60 cm gylio rudenį arba anksti pavasarį (kovo mėn.). Nuvalomos žemės, pašalinama antžeminė dalis, nuplaunamos vandeniu, nulupamas kamštinis audinys, supjaustomos 30–35 cm ilgio gabalais ir greitai džiovinamos saulėje, atvirame ore ar džiovykloje 45–50 °C temperatūroje. Gerai paruošta žaliava tai cilindriškos formos šaknų gabaliukai, lenkiami lūžta, lūžyje šviesiai geltonos spalvos, bekvapiai, saldaus skonio.
Veikliosios medžiagos. Šaknyse kaupiama apie 12 % saponinų (saldžiai kartus glikozidas glicirizinas, hidroksiglicirizinas, glabraninai A ir B, gliciretolis, glabrolidas), 3–4 % flavonoidų (likviritinas, glabrolis) ir izoflavonoidų, asparaginas, 30 % krakmolo, 20 % cukrų, 10 % baltymų, obuolių rūgštis, mineralinės ir rauginės medžiagos.
Preparatai. Nuovirai. Tirštas (Extractum Glycyrhizae spissum) ir sausas saldymedžio ekstraktas (Extractum Glycyrhizae siccum), sirupas, atsikosėjimą lengvinantis eliksyras (Elixir pectoralis). Džiovintos saldymedžio sultys (Succus Liquiritiae). Įeina į atsikosėjimą lengvinančių, vidurius liuosuojančių ir priešhemorojinių vaistažolių mišinių sudėtį.
Nuoviro ruošimas ir vartojimas
1 valg. šaukštas smulkintų saldymedžių šaknų užpilamas 2 stiklinėmis karšto vandens ir verdama 10 min, atvėsinama ir nukošiama. Geriama po pusę stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį
Poveikis. Saldymedis pasižymi priešuždegiminiu, antinksčių veiklą stimuliuojančiu, spazmolitiniu, priešalerginiu, minkštinančiu ir žaizdas gydančiu, atsikosėjimą lengvinančiu, vidurius liuosuojančiu, šlapimą varančiu, anacidiniu (rūgštingumą mažinančiu, antisekreciniu) poveikiu.
Indikacijos. Saldymedžių preparatai vartojami bronchinei astmai, dermatitams, egzemoms, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei, hiperacidiniam gastritui gydyti, nuo vidurių užkietėjimo - viduriams laisvinti; sergant peršalimo ligomis – atsikosėjimui lengvinti. Jais gydomos inkstų, kepenų, kvėpavimo takų (ypač vaikų bronchinė astma) ligos, odos ir akių gleivinės uždegimas, alergija.
Kontraindikacijos. Nevartoti nėštumo metu, esant hipertenzijai. Nepatariama vartoti ilgą laiką.
 
Panaudojimas kitur
Saldymedžio šaknys yra naudojamos tabako, o taip pat ugnies gesintuvų putų gamyboje.
Saldymedžio šaknų ekstraktu dažomi vilnoniai ir šilko audiniai. Paprastojo saldymedžio atliekose yra gausu azoto bei kalio, todėl šios atliekos dažnai naudojamos kaip trąšos.
Saldymedžio šaknimis skaninami mineralizuoti vandenys, gira bei saldainiai.
Kinijoje saldymedžiu skaninami karštieji mėsos bei vaisių patiekalai.
Pasak gurmanų, ypač skanūs paprastuoju saldymedžiu paskaninti vištienos patiekalai.
Taip pat saldymedžiu patariama skaninti miltinius patiekalus, raugintus kopūstus bei obuolius.
Saldymedis gali būti vartojamas kaip skonį gerinanti ir blogą kvapą šalinanti priemonė.