Levanda tikroji (lot. Lavandula angustifolia)

Teksto dydis:


(lot. Lavandula angustifolia)

Augalo aprašymas
Tikrosios levandos tėvynė – Viduržemio jūros šalys. Šiuo metu tikroji levanda auginama daugelyje pasaulio šalių. Lietuvoje tikroji levanda 1924–aisiais metais pradėta auginti Kauno botanikos sode, o šiuo metu auginama ir sodybose. Lotyniškasis tikrosios levandos pavadinimas kilęs nuo 2 lotynų kalbos žodžių“ „lavare“ – plauti ir „angustifolius“ – siauralapis. Tikroji levanda – daugiametis, nuolat žaliuojantis, 50–70 centimetrų aukščio augalas. Birželio mėnesį levandos užaugina spalvingus butonus, o liepos mėnesio pradžioje pražysta ir žydi iki liepos mėnesio pabaigos. Rugpjūčio mėnesį bręsta tikrosios levandos vaisiai.
 
Gydomosios savybės
Gydymui dažniausiai naudojami tikrosios levandos žiedai, kuriuose yra eterinio aliejaus, o taip pat eterinių junginių su acto, valerijono ir kitomis rūgštimis, lavandulolio, borneolio, terpeno, kumarino.
Tikrosios levandos atpalaiduoja spazmus. Pasak Prancūzijos mokslininkų, levandų aliejus padeda greičiau užgyti žaizdoms (ypač apsideginus cheminėmis medžiagomis).
Levandų aliejus taip pat sumažina padidėjusį kraujospūdį, malšina bronchito priepuolius, gerina žarnyno darbą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą bei gerina apetitą. Bulgarijoje levandos žiedais gydoma migrena, neurastenija, širdies ligos, skrandžio ir žarnyno skausmai.
Spiritiniu levandos aliejumi sergantiems sąnarių reumatu patariama tepti skaudamas vietas.
Austrijoje levandų lapais, nuskintais iki žydėjimo, patariama raminti sudirgusią centrinę nervų sistemą. Lenkijoje levandos žiedų nuoviru gydomas viduriniosios ausies uždegimas.
2 valgomuosius šaukštus tikrosios levandos žiedų užpilkite 500 mililitrų verdančio vandens, leiskite nusistovėti 2 valandas, po to antpilą nukoškite.
Sergantiems centrinės nervų sistemos ligomis, nemiga, širdies neurozėmis, migrena, besiskundžiantiems pilvo skausmais ir meteorizmu šio antpilo patariama gerti po ½ stiklinės 3 ar 4 kartus per dieną.
 
Auginimas
Tikrosios levandos dauginamos sėklomis arba vegetatyviniu būdu. Levandų daigus patariama sodinti ne tankesniais nei 50x50 centimetrų tarpais, nes šio augalo kerai labai šakojasi. Levandas patariama auginti 8–10 metų, po to pakeisti jaunais, nes jaunesni augalai gausiai žydi. Tikrąsias levandas patariama auginti saulėtoje, gerai įdirbtoje ir šiek tiek kalkingoje dirvoje. Jei žiema šalta ir nesnieguota, levandos gali ir nukentėti, tačiau pavasarį apgenėjus nušalusias šakutes jų kerai gana greitai atželia ir gausiai žydi.
Dažniausiai vartojami levandos žiedai, o kartais ir lapai. Levandas patariama pjauti masinio žydėjimo metu, kai prasiskleidžia 50% žiedų. Patariama nupjauti 10–12 centimetrų levandų žiedkočius, nuo jų nurauti šio augalo lapus ir žiedus, džiovinti pavėsyje ir laikyti sausoje patalpoje.
 
Maistinės savybės
Tikroji levanda yra naudojama parfumerijos bei kosmetikos pramonėje, kvepalų, odekolono, muilo, šampūnų, kremų, tepalų ir kt. gamyboje.
Tikroji levanda gaivina orą patalpose. Jei uždegsite specialias levandos žvakes, kambariuose nebeliks uodų.
Levanda puikiai aromatizuoja baltinius ir drabužius. Maišelių su sausais levandos žiedais patariama pridėti tarp baltinių, vilnonių, kailinių ir šilkinių drabužių ir taip juos aromatizuoti bei apsaugoti nuo kandžių.
Levandos naudojamos alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų aromatizavimui. Rūkant žuvį, levandų ir kadagių uogomis užberiamos degančios pjuvenos. Ant levandų patariama užpilti acto ir jį aromatizuoti. Dažnai levandos yra naudojamos kulinarijoje.
Italijos, Ispanijos, Pietų Prancūzijos gurmanai levandomis skanina salotas, padažus, grybų, daržovių ir žuvies sriubas, karštus daržovių patiekalus, keptą ir troškintą avieną. Šiuos patiekalus patariama barstyti džiovintais levandų milteliais kaip ir pipirais.
Kai kuriose šalyse levandomis aromatizuoja žaliąją arbatą ir namie paruoštas gaivas. Be to, levandos yra įvairių vaistinių augalų arbatų mišiniuose. Levandų patariama dėti į rauginamus obuolius.
Levandos yra šiek tiek karstelėjusios, todėl jomis maisto produktus patariama skaninti kartu su čiobreliais, mėtomis, melisomis bei šalavijais.
Levandas mėgsta bitės. Jų medus pasižymi ne tik puikiu aromatu, bet ir gydomosiomis savybėmis.