Krunė kvapioji (lot. Asperula odorata)

Teksto dydis:


(lot. Asperula odorata)

Augalo aprašymas
Natūralioje gamtoje kvapioji krunė auga visose Europos šalyse. Vakarų ir Mažojoje Azijoje, Šiaurės Amerikoje bei Šiaurės Afrikoje.
Kvapioji krunė auga pavėsinguose miškuose bei auginama sodybose. Tai – daugiametis, žolinis augalas, žydintis smulkiais, baltais žiedais. Kvapioji krunė žydi gegužės ir birželio mėnesiais, o vaisius veda – birželio–rugpjūčio mėnesiais. Šis augalas nėra reiklus dirvai bei nebijo žiemos šalčių.
 
Gydomosios savybės
Kvapiosios krunės žolėje yra rauginių medžiagų, kartumynų, riebiųjų aliejų, vitamino C, eterinio aliejaus bei malonaus kvapo kumarino.
Kvapioji krunė skatina šlapimo ir prakaito išsiskyrimą, gydo nemigą ir geltligę. Kvapiosios krunės preparatų negalima gerti didesnėmis dozėmis, nes ji gali sukelti galvos skausmus, svaigimą bei vėmimą. Kvapiąja krune patariama gydyti ir ginekologines ligas.
2 arbatinius šaukštelius sausos susmulkintos kvapiosios krunės žolės užpilkite 250 mililitrų šalto virinto vandens, uždarame puode leiskite nusistovėti 4 valandas, po to antpilą nukoškite.
Sergantiems medžiagų apykaitos sutrikimais, besiskundžiantiems sudirgusiais nervais bei nemiga, šio antpilo patariama gerti po ½ stiklinės 2 kartus per dieną, prieš valgį, arba po 1 stiklinę per dieną, prieš miegą. Šiuo antpilu taip pat patariama plauti pūliuojančias bei ilgai negyjančias ir egzemos pažeistas vietas.
 
Auginimas
Paprastąją krunę patariama dauginti sėklomis arba šaknynais. Šiuos augalus patariama sėti arba sodinti į lysves, nutolusias viena nuo kitos 45–70 centimetrų. Kad šis augalas gerai augtų, reikia purenti dirvą bei ravėti piktžoles. Antžeminę kvapiosios krunės dalį patariama pjauti šio augalo žydėjimo metu, o žaliavą džiovinti pavėsyje. Išdžiovintą žaliavą patariama laikyti sandariuose popieriniuose maišeliuose, sausose, gerai vėdinamose patalpose.
 
Maistinės savybės
Prieskoniams naudojama kvapiosios krunės žolė. Ji naudojama šviežia arba sausa, nupjauta šio augalo žydėjimo metu. Kvapiosios krunės žolę patariama džiovinti gana lėtai, ne aukštesnėje kaip +35 laipsnių temperatūroje.
Kvapioji krunė yra nepakeičiamas tradicinio vokiečių gėrimo kriušono komponentas. Kriušonui kvapiosios krunės stiebus mirko vyno, konjako, cukraus ir apelsinų žievės mišinyje.
Prancūzijoje kvapiąja krune skaninamas šampanas, Šveicarijoje konjakas ir benediktinas, o JAV – vyno punšas. Šiauriniuose Europos rajonuose kvapąja krune skaninami rūkyti mėsos gaminiai.
Kvapioji krunė pasižymi maloniu aromatu ir šiek tiek karstelėjusiu skoniu, todėl šiuo augalu aromatizuojami ne tik alkoholiniai gėrimai, arbatžolių mišiniai, bet ir tabakas. Daugelyje šalių kvapiąja krune skaninami daržovių patiekalai, kompotai ir pudingai. Kvapiąją krunę mėgsta bitės. Ji taip pat nubaido kandis. Kvapiosios krunės šaknyse yra ir dažančiųjų medžiagų.