Krienas valgomasis (lot. Armoracia rusticana)

Teksto dydis:


(lot. Armoracia rusticana)

Prieskonio aprašymas
Valgomasis krienas yra kryžmažiedžių šeimos, 40–120 cemtimetrų aukščio, daugiametis žolinis augalas. Šis augalas kilęs iš Afrikos ir paplitęs Europoje. Valgomojo krieno šakniastiebis storas, mėsingas, šakotas, 1,5–5 centimetrų skersmens, daugiau kaip 100 centimetrų ilgio.
Pamatiniai valgomojo krieno lapai ilgakočiai, iki 30–60 centimetrų ilgio. Vaistinių krienų sėklos subręsta labai retai. Šis augalas žydi gegužės–liepos mėnesiais.
Valgomasis krienas auga arti sodybų, laukuose bei upių pakrantėse ir auginamas daržuose.
 
Gydomosios savybės
Medicinoje yra naudojami valgomojo krieno šaknys ir lapai.
Šviežių krienų šaknyse yra glikozido, sinigrino, eterinių garstyčių aliejų mišinio.
Šviežių šaknų sultyse yra antibiotinio junginio lizocino, vitamino C.
Krienų šakniastiebiais bei jų sultimis gydomas skorbutas, mažakraujystė.
Jos gerina apetitą ir virškinimą, skatina šlapimo išsiskyrimą. Tačiau didesni krienų kiekiai dirgina skrandžio gleivinę, žarnyną ir gali sukelti uždegimą.
Krienų šaknyse esantis lizocimas pasižymi fitoncidinėmis savybėmis, žudo įvairias ligas sukeliančias bakterijas, todėl krienų šaknų antpilu bei jų tyrele patariama gydyti įsisenėjusias žaizdas.
Sergantiems opalige, gastritu bei kai kuriomis kepenų ir inkstų ligomis krieno ir jo preparatų vartoti negalima.
Krienų sultimis, praskiestomis vandeniu (santykiu 1:3), patariama gydyti skrandžio ligas, kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, sutrikęs virškinamojo trakto darbas.
Krienų sulčių taip pat patariama gerti sergantiems radikulitu, plaučių uždegimu, pleuritu ir cholecistitu.
Valgomąjį šaukštą susmulkintų krienų šaknų užpilkite 1 stikline vandens, virkite 5 minutes ir leiskite nusistovėti 30 minučių.
Sergantiems kepenų ligomis bei hipertonija šį nuovirą nedideliais gurkšneliais patariama išgerti per dieną.
1 dalį susmulkintų krienų šaknų užpilkite 5 dalimis 70 laipsnių stiprumo spiritu, leiskite nusistovėti.
Šio antpilo fiziškai ir nerviškai išsekusiems žmonėms, sergantiems podagra bei reumatu patariama gerti po 10–15 lašų 2 ar 3 kartus per dieną.
1 kilogramą sumaltų krienų šaknų tyrelės užpilkite 3 litrais verdančio vandens, uždarame inde leiskite nusistovėti parą laiko.
Sergantiems cholecistitu bei geltlige šio antpilo patariama gerti po ½ stiklinės 3 kartus per dieną, prieš valgį. Taip gydytis patariama 7 dienas.
 
Auginimas
Valgomasis krienas dauginamas šaknų auginiais. Auginiams panaudojamos šoninės šaknys. Prieš dauginant krienus, patariama 40 centimetrų gyliu sukasti dirvą, ją patręšti perpuvusiu mėšlu bei kompleksinėmis mineralinėmis trąšomis. Krienų šaknų auginius patariama sodinti pavasarį, tarp eilių paliekant 45–70 centimetrų tarpus. Į 18–20 centimetrų gylio lysveles kas 20–25 centimetrus įkiškite sodinamus krienų šaknų auginius ir užberkite 2 ar 3 centimetrais aukščiau auginių viršutinės dalies. Taip pasodintų krienų auginiai sudygsta po 15–20 dienų.
Krienų šaknų auginius galima sodinti ir rudenį. Prižiūrėdami augančius krienus, ravėkite piktžoles, purenkite dirvą bei juos patręškite mineralinėmis trąšomis.
Kad užaugtų didesnės krienų šaknys, nuskinkite jų žiedkočius.
Valgomieji krienai gana greitai paplinta dirvoje, todėl juos patariama sodinti šalia tvorų ar daržo kampuose.
Kasti valgomuosius krienus patariama antrųjų augimo metų rudenį, kai lapai nuvysta arba anksti pavasarį, kol jie dar nesudygo. Iškastus krienus patariama laikyti rūsiuose, užpiltus smėliu.
 
Maistinės savybės
Prieskoniams naudojamos storos, gelsvai rusvu paviršiumi ir baltu viduriu, labai aštraus skonio valgomojo krieno šaknys.
Krienai kaip priekonis tinka rauginti ir konservuoti agurkus, patisonus, pomidorus, o taip pat ruošti įvairius užpilus bei padažus.
Su kitais prieskoniais krienai naudojami paskaninti daržovių patiekalus.
Tarkuotomis krienų šaknimis galima pagardinti keptą ar virtą mėsą, šaltus mėsos ir žuvies užkandžius bei daržovių salotas.
Kulinarijoje galima naudoti krienų lapus ir iš jų ruošti padažus.
Kai kuriose šalyse su krienų lapais marinuoja ne tik agurkus, pomidorus, bet ir agrastus.
Krienų lapų galima įdėti į rauginamus kopūstus.
Krienų šaknų antpilas naudojamas kosmetikoje balinant strazdanas ir pigmentines dėmes.