Kaparis dygliuotasis (lot. Capparis spinosa)

Teksto dydis:


(lot. Capparis spinosa)

Augalo aprašymas
Dygliuotasis kaparis – kaparinių šeimos daugiametis, vijoklinis arba besidriekiantis augalas, apvaliais lapais ir dideliais blyškiai rožiniais, baltais ar gelsvais žiedais. Dygliojo kapario vaisiai – į uogas panašios dėžutės.
Kaparių tėvynė – Azijos šalys. Ruošti maistui kaparius vartodavo dar senovės graikai.
Geriausios kaparių rūšys šiuo metu auga Ispanijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Alžyre bei Balkanų kalnų šalyse.
Dygliuotasis kaparis – 1 metro aukščio krūmynas. Šio augalo žiedpumpuriai renkami balandžio ir gegužės mėnesį, po to jie rūšiuojami, apvytinami pavėsyje ir 3 mėnesius išlaikomi užberti druska arba užpilti druskos ir augalinio aliejaus tirpalu. Po 3 mėnesių žiedų pumpurai nusidažo tamsiai žalia spalva ir sumažėja iki žirnio dydžio.
 
Gydomosios savybės
Svarbiausia medžiaga, esanti kapariuose – glikozidas rutinas. Seniau buvo manoma, kad kapariai kenkia žmogaus sveikatai – sukelia vėmimą, tačiau dabar manoma, kad kapariai turi ir daug gydomųjų savybių. Bene svarbiausia gydomoji kaparių savybė yra ta, jog jie mažina padidėjusį kraujospūdį.
Liaudies medicinoje kapario žievės nuoviro patariama gerti nuo neurozės, o ypač isterijos priepuolių metu. Šviežios kaparių šaknų žievės patariama kramtyti, kai skauda dantis.
Kaparių miltelių arba nuoviro kompresus patariama dėti ant ilgai negyjančių odos žaizdų bei opų.
Nustatyta, kad specifinis kapario šaknų antpilas skatina trombocitų didėjimą kraujyje, todėl šiuo antpilu patariama gydyti kraujo ligas, kai kraujyje mažėja trombocitų. Kaparių žiedų pumpurai ir šaknys laisvina vidurius, todėl jais patariama gydytis sergantiems hemorojumi. Sūdytų kaparių patariama valgyti sergantiems astma. Kapariais taip pat patariama gydyti skorbutą, avitaminozę bei stiprinti dantenas.
2 arbatinius šaukštelius susmulkintos kaparių šaknų žievės užpilkite 250 mililitrų vandens, ant silpnos ugnies virkite 15 minučių, leiskite atvėsti, po to nuovirą nukoškite. Sergantiems neurozėmis, isterija bei reumatu šio nuoviro patariama gerti po vieną valgomąjį šaukštą 3 ar 4 kartus per dieną.
 
Maistinės savybės
Valgomi neišsiskleidę, kieti kapario žiedų pumpurai. Sūdytais arba marinuotais kapario žiedpumpuriais patariama paskaninti šiupininę sriubą, antruosius mėsos ir žuvies patiekalus bei įvairius padažus. Kapariuose esantis eterinis aliejus maistui suteikia malonų rūgštoką skonį. Be to, kapariai vitaminizuoja maistą, nes juose yra rutino bei vitamino C. Kaukazo šalyse valgomos raugintos kapario šakelės ir žiedai, vadinami džondžioliu. Džondžioliai yra malonaus rūgštoko skonio ir gali būti valgomi ne tik kaip priedas prie mėsos ar žuvies patiekalų, bet ir kaip šaltas užkandis. Kapariais taip pat galima gardinti pomidorus bei silkę. Gurmanai mėgsta sūrius, įtrintus kaparių, druskos ir juodųjų pipirų mišiniu.
Buvo pastebėta, kad avys, šertos šiuo augalu, sunkiai apsinuodijo, mat kapariuose yra alkaloido kaparidino.