Kakavmedis tikrasis (lot. Theobroma cacao)

Teksto dydis:


(lot. Theobroma cacao)

Augalo aprašymas
Kakavmedžio tėvynė – tropiniai Amerikos miškai. Kakavmedžiai užaugina žaliavą, iš kurios gaminamas šokoladas ir kakavos gėrimas.
Kakava – ispaniškos kilmės žodis, kilęs iš actekų kalbos, kuris reiškia „cacahuate“ – sėklelė.
Natūralioje gamtoje kakavmedis – stambus medis, augantis Meksikos, Centrinės ir Pietų Amerikos pakrantėse. Natūralioje gamtoje kakavmedžiai užauga iki 12 metrų aukščio.
Kultūriniai kakavmedžiai žymiai mažesni, nes juos dažnai apipjausto ir jie tesiekia 4,7–7,5 metro aukščio.
Kakavmedžio lapai stambūs, odiški, smailėjantys viršūnėje, ovališki, o žiedai smulkūs, susitelkę puokštėmis, kreminiai geltoni, žalsvai rožiniai arba raudoni.
Kakavmedžio vaisiai – uogų formos, kiaušiniški, su ištįsusia viršūne, geltoni, gelsvai raudoni, oranžiniai arba raudoni. Kakavmedžiai žydi ir vaisius veda ištisus metus.
Seniau indėnai kakavmedžių pupeles naudodavo kaip smulkius pinigus ar vartojo maistui. Iš kakavmedžių pupelių actekai gamindavo „kartųjį vandenį“, kurio nesaldindavo cukrumi. Be to, iš kakavos pupelių indėnai gamindavo ir valgį „čokolate“.
Nors natūraliai kakavmedžiai dar ir dabar auga Amerikos tropiniuose miškuose, tačiau gana daug kultūrinių kakavmedžių auga ne vien Amerikos žemyne, bet ir Afrikoje.
 
Auginimas
Kakavmedžiai yra ypač jautrūs sausrai, šalčiams bei vėjams. Šie augalai gerai auga tik derlingoje, gerai drenuotoje žemėje.
Kakavmedžių sėklos sėjamos po 4 ar 5 sėklas į vieną duobutę, tarp lysvių paliekant 4,5 metro tarpus.
Pirmuosius 2–4 metus kakavmedžių daigus augina bananų, duonmedžių, mango medžių pavėsyje. Iki penktųjų augimo metų kakavmedžių žiedų pumpurus nuskina. Kakavmedžiai subręsta aštuntais augimo metais, o daugiausiai vaisių subrandina 10–12 augimo metais. Kakavmedžiai vaisius mezga 30–80 metų. Kiekvienais metais skinami 2 kakavmedžių vaisių derliai, nors kakavmedžiai žydi ir vaisius brandina visus metus.
 
Maistinės savybės
Renkamos tik visiškai sunokusios kakavos pupelės, nes tik iš tokių pupelių galima pagaminti geriausios kokybės šokoladą. Nuskinti ir nupjauti kakavos vaisiai pilami į krūvą ir valomi. Nuvalytus kakavos vaisius supila ant padėklų, bananų lapų arba į uždaras dėžes 2–9 dienoms fermentuotis. Dar vėliau kakavos pupeles supila ant betoninių aikštelių, kad jos pradžiūtų saulėje. Vėliau kakavos pupeles atidžiai išvalo ir apkepa. Kad pupelės tolygiai apkeptų, jas kepa besisukančiuose būgnuose. Nuo kepamos pupelės nuskyla pergamentinis apvalkalas, kurį panaudoja kaip organinę trąšą arba mulčiavimo medžiagą. Trapias, apkepintas kakavos pupeles susmulkina aparate, kuris kakavos pupeles atrenka ir pagal jų dydį. Pakepintas, susmulkintas kakavos pupeles sumala specialiomis girnomis, iš kurių kakavos pupelės išteka tąsia srove, ji atvėsinama ir stingdoma tampa karčiuoju šokoladu. Saldusis šokoladas gaminamas sumaišant kartųjį šokoladą su cukrumi ir vanile. Jei į saldųjį šokoladą įpilsite pieno, gausite pienišką šokoladą.
Kakavmedžio sėklose yra net iki 57 procentų riebiojo aliejaus, kuris sustingsta kambario temperatūroje, krakmolo, baltymų, ląstelienos, rauginių medžiagų, organinių rūgščių, raudonojo pigmento ir kt. Be to jose yra šiek tiek alkaloidų ir kofeino. Kakava tonizuoja žmogaus organizmą, nes joje yra alkaloido teobromino. Dėl tonizuojančių savybių geriausių šokolado rūšių patariama valgyti lakūnams, narams, sportininkams ir žmonėms, norintiems greitai atgauti prarastas jėgas.
Ypač vertinamas ir kakavos sviestas, kuris vartojamas ne tik maistui, bet ir farmacijoje specialioms žvakutėms bei sviestui gaminti.
Kakavos aliejus yra šviesiai geltonos spalvos, malonaus kvapo.
Alkaloidų turi ir kakavos išspaudos. Visur vartojami kakavos milteliai yra susmulkintos išspaudos, naudojamos gėrimų bei konditerijos gaminių gamyboje. Maistingas gėrimas – kakava su pienu, kurio gerti patariama vaikams ir nusilpusiems ligoniams.
Dar maistingesnis yra šokolado gėrimas. Šokolado gėrimo pasigaminti nėra sudėtinga: tereikia 3 arbatinius šaukštelius šokolado miltelių nedideliame inde sumaišyti su tokiu pat kiekiu cukraus, pripilti šiek tiek karšto pieno arba vandens ir sukti kol gausis vienalytė masė, tada maišant į šį mišinį reikia įpilti dar 150 mililitrų pieno ir pakaitinti, kol pradės kilti puta.
Į šokolado gėrimo puodelį dar galima įpilti 1 šaukštą plaktos grietinėlės. Šokolado gėrimo galima gerti tiek karšto, tiek ir šalto.