Kadagys paprastasis (lot. Juniperus communis)

Teksto dydis:


(lot. Juniperus communis)

Liaudiški pavadinimai
ėglis, kadugys, kadutis, ogis, uogis
 
Aprašymas
Šeima: Kiparisiniai – Cupressaceae Rich. ex Bartl.
Paprastasis kadagys – daugiametis, visžalis, spygliuotis, 3–4 m aukščio krūmas ar kartais nedidelis iki 15 m aukščio medelis. Laja įvairios formos, bet daugiausia kūgiška, vyriškų egzempliorių siauresnė, moteriškų – skėstašakė. Stiebas status, pilkai ruda žieve, besilupančia išilginėmis juostelėmis. Spygliai 10–15 mm ilgio, tamsiai žali, standūs, dygūs, išaugę po 3 menturiuose. Derėti pradeda sulaukęs 5–10 metų ir dera kas 3–5 metus. Žiedai vienalyčiai, kankorėžiuose. Vyriški žiedai geltoni, moteriški – žalsvi. Žydi balandžio–gegužės mėn. Vaisiai noksta 2–3 metus. Tai į uogas panašūs, rutuliški, tamsiai mėlyni ar juodi su melsvo vaško apnašomis kankorėžėliai. Ant to paties augalo tuo pačiu metu būna ir prinokusių, ir neprinokusių (žalių) vaisių. Sėklos pailgos, tribriaunės. Auga lėtai, gyvena iki 2000 metų.
Dažnas visoje Lietuvoje. Auga įvairiuose miškuose: pušynuose, rečiau eglynuose ir mišriuose bei lapuočių miškuose. Šviesamėgis augalas, atsparus šalčiui ir sausrai. Mėgsta smėlingus, kalkingus dirvožemius.
 
Vaistinės savybės
Vaistinė žaliava. Kadagio vaisiai (Juniperi fructus; ankstesnis: Fructus Juniperi) renkami rudenį, kada visiškai prinoksta – rugsėjo–spalio mėn. Nenubirę gali būti renkami iki pavasario. Patiesus po krūmu audeklą kankorėžėliams surinkti, krūmas krečiamas arba šukuojamas spec. šukomis. Negalima augalo daužyti lazda. Išrenkami spygliai ir kitos priemaišos, tada džiovinama pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje ar džiovykloje iki 30 °C temperatūroje. Gerai išdžiovintos kadagio „uogos” – tai juodai rudi, kartais su melsvomis apnašomis, minkšti, bet netepnūs, ovalios formos, blizgantys kankorėžėliai. Žaliava laikoma maišuose gerai vedinamoje vietoje. Tinka vartoti 3 metus.
Veikliosios medžiagos. Paprastojo kadagio kankorėžiuose yra 0,5–2,0% eterinio aliejaus, į kurio sudėtį įeina d–α–pinenas, kamfenas, α–terpinenas, α–felandrenas, terpinolenas, dipentenas, sabinenas, terpineolis, borneolis ir kt. Iki 40% cukraus, apie 9,5% dervų, dažinių medžiagų, riebalų, organinių rūgščių: obuolių (0,21%), skruzdžių (1.88%) ir acto (0,94%); glikozidų, flavonoidų, rauginių medžiagų, pektino (0,74%), antociano, iki 5% mineralinių medžiagų. Stiebuose yra 0,25%, o spygliuose – iki 0,18% eterinio aliejaus, žievėje – iki 8% rauginių medžiagų, iki 0,5% eterinio aliejaus, spygliuose – apie 266 mg% vitamino C, medienoje – diterpeninių alkoholių – feruginolio ir sučiolio.
Preparatai. Užpilai. Eterinis aliejus (lašais, kapsulėmis). Įeina į šlapimą varančių, atsikosėjimą lengvinančių vaistažolių mišinių sudėtį.
Užpilo ruošimas ir vartojimas
1 arb. šaukštelis (apie 2 g) smulkintų kadagių vaisių užpilamas stikline verdančio vandens, palaikoma uždengtame inde 10 – 15 min, nukošiama. Geriama po stiklinę 3–4 kartus per dieną.
Poveikis. Kadagio vaisiai pasižymi antiseptiniu, priešuždegiminiu, skausmą mažinančiu, atsikosėjimą lengvinančiu, tulžies sekreciją ir šlapimo išsiskyrimą skatinančiu poveikiu, dezinfekuoja šlapimtakius.
Indikacijos. Vaisių užpilai vartojami kaip šlapimą varanti ir šlapimo takus dezinfekuojanti priemonė esant uždegimui. Kadagio eterinis aliejus vartojamas išoriškai kaip antibakterinė, priešuždegiminė ir žaizdas gydanti, į vidų – kaip šlapimą varanti ir virškinimą gerinanti priemonė. Vonios su kadagio vaisių ekstraktais priimamos sergant reumatinėmis ligomis, podagra.
Liaudies medicina kadagio vaisius vartoja ir nuo bronchito kaip atsikosėjimą lengvinanti priemonė.
Kontraindikacijos. Paprastojo kadagio preparatai gali sukelti inkstų ir virškinimo trakto uždegimą, vėmimą ir net apsinuodijimą, jų reikia vengti nėščioms moterims. Nevartoti sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa. Kadagys nerekomenduojamas sergant akmenlige. Įtrynimams eterinį aliejų taip pat reikia vartoti atsargiai, nes jis gali stipriai sudirginti odą. Kadagio preparatus draudžiama vartoti ilgiau nei 1,5–2 mėnesius.
 
Panaudojimas kitur
Kadagiui kaip ir visiems kitiems spygliuočiams būdingos bakteriocidinės savybės – sterilizuoja orą, skleisdami į aplinką fitoncidus. 1 ha kadagynų išskiria per parą apie 30 kg fitoncidų.
Taip pat tai puikus, virškinimą gerinantis prieskonis sunkiai virškinamiems mėsos patiekalams. Vaisių aliejus naudojamas likeriams aromatizuoti.