Jazminas darželinis (lot. Philadelphus coronarius)

Teksto dydis:


(lot. Philadelphus coronarius)

Augalo aprašymas
Natūraliomis sąlygomis įvairios darželinio jazmino rūšys auga centrinės Europos bei Šiaurės Amerikos šalyse.
Darželinis jazminas – sumedėjęs, 1–3 metrų aukščio krūmynas su gerai išvystyta šaknų sistema. Žydi baltos, kreminės, o rečiau – šviesiai gelsvos spalvos, 2–6 centimetrų diametro žiedais. Daugumos darželinio jazmino rūšių žiedai skleidžia malonų aromatą. Jazminas subrandina smulkias sėklas, kurių 1000 tesveria 0,1 gramą.
Darželinis jazminas, priklausomai nuo oro sąlygų, žydi nuo gegužės iki liepos mėnesio. Sėklos gerai sudygsta derlingose, drėkinamose bei saulės apšviestose dirvose.
Beje, šie augalai nebijo nei ligų, nei kenkėjų.
 
Auginimas
Darželinius jazminus patariama dauginti auginiais, nuolankomis bei krūmo dalinimu.
Auginiai maždaug per 2 savaites įsišaknija. Kol auginiai dar neįsišaknijo, juos reikia lieti dažniau, o vėliau – rečiau.
Geriausias laikas darželinius jazminus dauginti auginiais – ankstyvas pavasaris.
Tiesa, šiltuose kraštuose darželinius jazminus dauginti auginiais patariama ir rudenį.
Darželinių jazminų auginiai geriausiai įsišaknija dirvos, smėlio bei perpuvusio mėšlo (lygiomis dalimis) mišinyje.
Kad įsišakniję darželinių jazminų auginiai nenušaltų per pavasario šalnas, dirvą patariama mulčiuoti medžio pjuvenomis, durpėmis, perpuvusiu mėšlu ar kitomis medžiagomis. Tręšti jazminus patariama fosforo ir azoto trąšomis.
Darželinio jazmino žiedus patariama rinkti sausomis dienomis, kai šio augalo žiedai būna visiškai išsiskleidę. Žaliavai tinka ir darželinio jazmino lapai, kuriuos kartu su nuskintais žiedais patariama išdžiovinti pavėsinėje arba džiovykloje.
 
Maistinės savybės
Darželinio jazmino žiedų ekstraktas šiek tiek kvepia agurkais. Šis ekstraktas naudojamas parfumerijoje, kosmetikoje bei maisto pramonėje.
Džiovinti jazmino žiedai pagerina arbatos kvapą. Džiovintais žiedais patariama skaninti daržovių salotas, sriubas ir konditerijos gaminius.