Ferula kvapioji (chingra) (lot. Ferula asafoetida)

Teksto dydis:


(lot. Ferula asafoetida)

Augalo aprašymas
Kvapiosios ferulos tėvynė – Iranas ir Afganistanas. Natūraliose sąlygose kvapioji ferula auga dykumose bei sausose Kaukazo kalnų nuokalnėse.
Kvapioji ferula – daugiametis, žolinis, 3 metrų aukščio augalas, žydintis geltonos spalvos, nemalonaus kvapo žiedais. Jo stiebas auga labai greitai ir iki 3 metrų aukščio užauga per 6–8 savaites. Žydi anksti pavasarį.
Gydymui bei maistui yra naudojamos kvepiančiosios ferulos sėklos bei sultys.
Šio augalo sėklas patariama rinkti tik prinokusias, o sultis spausti patariama iš nuvytusio rudenį šio augalo šaknų: šios sultys iš šaknų išsiskiria, nupjovus jų antžeminę dalį.
Kvapiosios ferulos šaknis galima trumpinti kelis kartus ir kelis kartus surinkti šio augalo sultis.
 
Gydomosios savybės
Sukietėjusiose kvapiosios ferulos pieno sultyse yra dervų, gleivinių medžiagų, eterinio aliejaus, kuriame yra organinių sulfidų, pineno, oksikumarino, dervose yra ferulio rūgšties, asarezeno, asarezinolio ir kt.
Kvapiosios ferulos preparatai ramina sudirgusią centrinę nervų sistemą bei apsaugo nuo traukulių.
Kvapiosios ferulos sultimis patariama gydyti isteriją. Be to, šios sultys palengvina atsikosėjimą bei gydo meteorizmą.
Kvapioji ferula taip pat šiek tiek laisvina vidurius.
Kvapiosios ferulos preparatai naudojami ir veterinarijoje naikinant gyvulių žarnyno ir odos parazitus.
10 gramų sukietėjusių kvapiosios ferulos sulčių užpilkite 50 mililitrų degtinės ir leiskite nusistovėti mėnesį laiko.
Sergantiems isterija, neuralgija bei kitomis centrinės nervų sistemos ligomis šio antpilo patariama gerti po 5–10 lašų 4 ar 5 kartus per dieną.
 
Maistinės savybės
Kvapioji ferula skleidžia ypač stiprų česnakų kvapą.
Irane, Afganistane bei kitose rytų šalyse kvapiąja ferula skanina keptus ir troškintus avienos patiekalus.
Indijoje ir Indonezijoje šiuo prieskoniniu augalu gardinami daržovių ir ryžių patiekalai.
Šiems patiekalams ferula suteikia ypatingą aromatą bei skonį.