Egiptinis kmynas, sin. tikrasis šventkmynis (ažgonas) (Carum copticum, sin.Trachyspermum ammi)

Teksto dydis:


(Carum copticum, sin.Trachyspermum ammi)

Prieskonio aprašymas
Sinonimai: tikrasis šventkmynis, egiptinis kmynas, vaistinis amis, ažgonas
Manoma, kad egiptinio kmyno (ažgono) tėvynė yra Indija, kurioje šiuos prieskonius indai iki šiol augina savo daržuose. Ažgonas – vienmetis žolinis augalas, išaugantis iki 60–120 centimetrų aukščio. Ažgono lapai pilkšvai žalsvi, o žiedai smulkūs, balti arba violetiniai, žydintys žiedynuose.
 
Gydomosios savybės
Eterinis egiptinio kmyno (ažgono) aliejus yra bespalvis arba rusvas, kartaus ir aštraus kvapo skystis. Ažgono eteriniame aliejuje yra timolio, karvakrolio, dipenteno.
Ažgono aliejus yra naudojamas medicinoje, veterinarijoje bei muilo gamyboje.
 
Auginimas
Ažgono sėklos – smulkios, pilkšvai žalsvos arba tamsiai rudos spalvos. Ažgonas gerai auga saulėtoje vietoje, yra reiklus šilumai nuo pat daigų sudygimo iki vegetacijos pabaigos. Ažgono sėklos sudygsta +8 laipsnių temperatūroje. Šio augalo sėklos sudygsta po 12–18 dienų. Egiptinio kmyno (ažgono) daigai nebijo trumpalaikių šalnų. Šie prieskoniai gerai auga derlingose ir vandeniui pralaidžiose dirvose, o sunkiose, šlapiose ir smėlio dirvose jie nuvysta.
Kol dygsta sėklos, šiuos augalus būtina gausiai lieti. Kai augalas žydi bei brandina sėklas, jį galima lieti ir rečiau. Ažgoną patariama dauginti sėklomis, kurias patariama pasėti išravėtoje dirvoje.
Ažgonus patariama sėti dirvoje, kurioje prieš tai augo ankštinės kultūros ar kukurūzai. Dirvą ažgonų sėjai patariama perkasti 25–27 centimetrų gyliu ir patręšti superfosfatu bei amonio sulfatu.
Prieš sėjant ažgono sėklas, dirvą reiktų suvoluoti volu. Šiuos prieskoninius augalus patariama sėti anksti pavasarį kartu su grūdiniais augalais. Tarp ažgonų lysvių palikite 40–50 centimetrų tarpus. Šio augalo sėklas sėkite 2 ar 3 centimetrų gylyje, o jei pavasaris sausas – 3 ar 4 centimetrų gylyje. Pasėję sėklas, žemę tuoj pat suvoluokite sunkiu volu. Ažgono sėklos subręsta ne vienu metu. Jas patariama rinkti, kai sunoksta 50–60 procentų sėklų. Surinktas sėklidėse ažgono sėklas būtina išvalyti. Iš ažgono sėklų spaudžiamas eterinis aliejus.
 
Maistinės savybės
Egiptinio kmyno (ažgono) sėklos, o kartais ir žaluma naudojami kaip prieskoniai. Ažgonas dažnai sutinkamas įvairių prieskonių mišinių sudėtyje.
Ažgonu patariama gardinti tiek daržovių, tiek ir mėsos patiekalus. Ažgono sėklomis taip pat patariama skaninti padažus, šaltus užkandžius, sriubas ir net miltinius patiekalus.
Jei mėsą pabarstysite susmulkintomis ažgono sėklomis su druska, ji neges savaitę laiko.
Ažgonu patariama skaninti dešras: 1 kilogramą dešrų patariama paskaninti 1 gramu ažgono.
Ažgono atliekas patariama sušerti gyvuliams.