Diemedis (lot. Artemisia abrotanum)

Teksto dydis:


(lot. Artemisia abrotanum)

Prieskonio aprašymas
Diemedžio tėvynė – Pietų Europos šalys. Šiuo metu diemedžiai paplitę Vidurio Europoje bei Mažojoje Azijoje. Randama ir sulaukėjusių diemedžių.
Diemedis – gana dažnas Lietuvos sodybų augalas. Jis – daugiametis, 60–120 centimetrų aukščio puskrūmis.
Po žiemos diemedžiai atželia balandžio mėnesio viduryje, o birželio mėnesio pabaigoje ar liepos mėnesio pradžioje sukrauna žiedų butonus, kurie prasiskleidžia tik rugpjūčio mėnesio viduryje. Diemedis žydi iki rugsėjo mėnesio pradžios ar vidurio.
 
Gydomosios savybės
Antžeminėje diemedžių dalyje yra eterinio aliejaus, raugintų ir karčiųjų medžiagų bei alkaloido abrotanino.
Diemedžių antžemine dalimi patariama gydyti anginą, o šaknimis– epilepsiją bei meningitą.
Diemedžiais taip pat patariama gydyti menstruacinio ciklo sutrikimus, o jų kompresus dėti ant žaizdų bei sumušimų vietų.
2 arbatinius šaukštelius susmulkintų diemedžių lapų užpilkite 250 mililitrų verdančio vandens, leiskite nusistovėti valandą laiko, po to antpilą nukoškite.
Sergantiems peršalimo, infekcinėmis skrandžio ir žarnyno ligomis bei reumatu šį antpilą patariama išgerti per dieną nedideliais gurkšneliais.
Jei skauda dantis, šiuo antpilu patariama skalauti burną.
20 gramų diemedžio žalumos užpilkite 1 stikline degtinės, leiskite nusistovėti 7–10 dienų.
Sergantiems stomatitu šiuo antpilu patariama įtrinti dantenas.
Susmulkintą diemedžio žolę (santykiu 1:4) sumaišykite su riebalais ir šiuo tepalu tepkite odos žaizdas, pūlinius bei nušalimų vietas.
Jei gausiai prakaituoja kojos, jas mirkykite diemedžio lapų vonelėse.
 
Auginimas
Diemedžiai Lietuvoje nesugeba subrandinti sėklų, todėl juos galima dauginti tik vegetatyviniu būdu, dalijant senesnius kerus arba auginiais.
Auginiais diemedžiai dauginasi gana lengvai. Jie įsišaknija purios žemės lysvėje.
Auginių dauginimui diemedžius patariama pjauti pavasarį ar vasarą.
Patariama pjauti 15–20 centimetrų ilgio diemedžio auginius ir juos sukišti į dirvą, paviršiuje paliekant tik 5–10 centimetrų auginio dalį.
Įsišaknijusius auginius patariama persodinti į nuolatinę augimo vietą 60x60 centimetrų atstumu.
Diemedžiai nėra reiklūs dirvai, tačiau gerai auga humusingoje dirvoje bei saulėtoje vietoje.
Vienmečiai diemedžių ūgliai pavasarį gana dažnai apšąla, tačiau juos apkarpius gana greitai atželia. Senesnius krūmus, norint, kad jie vešliai augtų, būtina apkarpyti.
Žaliavai naudojami švieži ir džiovinti lapai bei jauni ūgliai.
Jaunus ūglius patariama nupjauti 30–40 centimetrų nuo dirvos paviršiaus.
Nupjautų ūglių lapus reikia nuskinti, išdžiovinti, sudėti į maišelius ir laikyti sausose vietose.
 
Maistinės savybės
Diemedžio lapai švelniai kvepia citrinomis ir beveik neturi kartėlio. Kartėlio nelieka išdžiovintoje diemedžių žaliavoje.
Džiovintais diemedžių lapais patariama skaninti keptą mėsą, antį, žąsį bei padažus.
Diemedžiu patariama aromatizuoti konditerijos gaminius, actą, majonezą, varškę ir salotas.
Kai kuriose Europos šalyse duona kepama ne tik su kadagių uogomis, bet ir su diemedžio lapais.
Diemedžiais taip pat aromatizuojami likeriai bei kiti alkoholiniai gėrimai.
Diemedžių šakelės ne tik aromatizuoja drabužius, bet ir juos apsaugo nuo kandžių.