Cinamonas kininis (lot. Cinnamomum aromaticum)

Teksto dydis:


(lot. Cinnamomum aromaticum)

Prieskonio aprašymas

 Kininio cinamono tėvynė yra Šri Lanka, Pietvakarių Indija bei Pietų Kinija. Šiuo metu cinamonas auginamas Šri Lankoje, Indijoje, Kinijoje, Kambodžoje, Indonezijoje, Gvinėjoje, Brazilijoje, Jamaikoje bei Madagaskare. Daugiausia cinamono šiuo metu užauginama Šri Lankoje.
Kininis cinamonas – nuolat žaliuojantis, iki 15 metrų aukščio medis. Jo lapai – kiaušiniški, o žiedai – smulkūs, žalsvai gelsvi, susitelkę į žiedynus.
Kininis cinamonas pakankamai gerai auga įvairaus tipo dirvose bei įvairiomis klimatinėmis sąlygomis. Jie nebijo užteršto oro bei pakankamai gerai auga 1000 metrų virš jūros lygio. Indijoje cinamonai auga net netręštame smėlyje.
Apie kininį cinamoną buvo rašoma net prieš kelis tūkstančius metų prieš mūsų erą.
Kininis cinamonas visų tautų buvo vertinamas visais laikais. Kai portugalai užkariavo Ceiloną (dabartinę Šri Lanką), geresnės kokybės ceiloninis cinamonas išstūmė kininį, XVI amžiaus viduryje ceiloninis cinamonas kainavo keliasdešimt kartų daugiau nei kiniškasis.
 
Gydomosios savybės
Cinamono žievėje yra daug ląstelienos, rauginių medžiagų, sakų, dervų, pektinų, šiek tiek riebalų bei eterinio aliejaus, kuriame yra cinamono aldehido. Cinamonas skatina virškinamojo trakto darbą, kraujotaką bei kvėpavimą.
Sergantiems virškinamojo trakto ligomis, gastritu, reumatu bei peršalimo ligomis, patariama kasdien, 3–5 kartus per dieną išgerti po pusę gramo susmulkintų cinamono miltelių.
Cinamono milteliai mažina dujų susidarymą žarnyne, malšina skrandžio ir žarnyno skausmus.
Cinamonais patariama gydyti viduriavimą bei dispepsiją, kai padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.
Cinamonai tirština kraują, todėl jais patariama gydytis moterims, kurių mėnesinių ciklas pernelyg užsitęsia.
 
Auginimas
Cinamonai dauginami sėklomis, o kai kada – ūgliais ir auginiais.
Prinokusias cinamono sėklas patariama sėti ką tik surinktas, nes šios sėklos tik trumpai išlieka daigios. Pasėtos sėklos sudygsta per 20–30 dienų, o į nuolatinę augimo vietą daigus pakanka sodinti 3x3 metrų atstumu. Kad užaugtų daugiau šoninių šakelių, medžius patariama apipjaustyti antraisiais ar trečiaisiais augimo metais. Cinamono žievę patariama lupti po 2 metų, kai ji lengvai atsiskiria nuo medžio.
 
Maistinės savybės
Cinamonai yra daugelio prieskonių, tarp jų ir „kario“ prieskonių mišinyje. Cinamonais patariama skaninti marinatus, žuvies, mėsos, paukštienos bei saldžiuosius ryžių patiekalus.
Cinamonų patariama berti į mėsos bei kraujines dešras, skaninti marinuotą bei sūdytą silkę, varškę bei pieniškus ledus.
Cinamonais patariama skaninti ir karšto bei šalto rūkymo žuvį, saldžiuosius bei kiaulienos ir avienos patiekalus, miltinius gaminius, košes, padažus bei įdarus.
Rytų šalyse cinamonais skaninamas plovas.
Daugelyje šalių cinamonais skaninamos arbatos bei saldieji patiekalai.
Cinamonai – būtinas Užkaukazės šalių virtuvės prieskonis. Cinamonais šiose tautose skaninami karštieji ir šaltieji mėsos, daržovių patiekalai bei sriubos. Garsioji sriuba „charčo“ – taip pat skaninama cinamonu.