Ciberžolė dažinė (ilgoji kurkuma) (lot. Curcuma longa)

Teksto dydis:


(lot. Curcuma longa)

Prieskonio aprašymas
Dažinė ciberžolė – daugiametis žolinis, iki 1 metro aukščio augalas. Šio augalo šaknys mėsingos, užauginančios daugybę šoninių šaknų. Dažinės ciberžolės lapai ilgi, o žiedynai žydi geltonais žiedais ir išauga iki 15 centimetrų ilgio.
 
Auginimas
Dažinės ciberžolės (ilgosios kurkumos) tėvynė – Pietryčių Indija. Tik Pietryčių Indijoje dažinė ciberžolė auga natūralioje gamtoje.
Kaip kultūrinis augalas ilgoji kurkuma šiuo metu auginama Indijoje, Kambodžoje, Šri Lankoje, Indonezijoje, Kinijoje, Japonijoje, Filipinuose ir Haityje.
Dažinė ciberžolė natūraliomis sąlygomis auga 1500 metrų virš jūros lygio, +20 +30 laipsnių temperatūroje. Ciberžolėms būtina daug drėgmės. Jei vasara sausa, jas būtina lieti. Dažinė ciberžolė auga įvairių tipų dirvožemyje, tačiau geriau auga drenuotoje priesmėlio ar priemolio dirvoje.
Dažines ciberžoles patariama dauginti šaknynais. Šaknynus patariama iškasti praėjus 7–9 mėnesiams po šio augalo sodinimo.
Iškasę ciberžolės šaknis, ne vėliau kaip po 2 ar 3 dienų patariama 45–60 minučių pavirti vandenyje, kol ciberžolės šaknys suminkštės.
Išvirtas ciberžolės šaknis patariama džiovinti saulėje, o po to jas poliruoti rankomis arba specialiuose būgnuose.
Kad ciberžolės šaknys labiau blizgėtų, jas patariama poliruoti ciberžolės miltais.
 
Gydomosios savybės
Dažinės ciberžolės šaknyse yra eterinio aliejaus, kuriame yra seskviterpeno – dažančiosios medžiagos kurkumino, krakmolo, dervų bei riebiųjų aliejų.
Dažinės ciberžolės šaknys skatina tulžies išsiskyrimą, gydo uždegimines bei alergines ligas ir skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.
Dažine ciberžole patariama gydyti tulžies pūslės akmenligę, cholecistitą, kepenų cirozę bei hepatitą. Gydyti dažinės ciberžolės preparatais reikia ypač atsargiai, nedidelėmis dozėmis.
6 gramus susmulkintų dažinės ciberžolės miltelių užpilkite 250 mililitrų verdančio vandens, leiskite nusistovėti 2 valandas, po to šį antpilą nukoškite.
Sergantiems gastritu bei geltlige šio antpilo patariama gerti po 50 mililitrų 4 kartus per dieną, pusę valandos prieš valgį.
Šį antpilą taip pat patariama naudoti gydomiesiems ilgai negyjančių žaizdų kompresams.
 
Maistinės savybės
Prieskoniams naudojami sumalti sausi dažinės ciberžolės milteliai, kurie yra aitrūs, kartoki bei pasižymi ypatingu aromatu.
Ilgoji kurkuma gaivina maisto produktus.
Jais pabarstyti maisto produktai gali ilgiau išsilaikyti.
Daugelyje Pasaulio šalių dažine ciberžole dažomi švelnia stalo garstyčios spalva konditerijos gaminiai, marinatai, sviestas, sūriai, likeriai.
Dažinė ciberžolė yra vienas pagrindinių „kario“ prieskonių mišinio komponentų.
Rytų šalyse ilgoji kurkuma – vienas populiariausių prieskonių, kuriais patariama skaninti mėsos, žuvies, ryžių bei daržovių patiekalus.
Artimųjų Rytų šalyse kurkuma skaninami avienos patiekalai, plovas ir gaivieji gėrimai.
Skaninti patiekalus patariama nedideliais ilgosios kurkumos kiekiais: 1 kilogramui plovo paskaninti pakanka tik ketvirtadalio arbatinio šaukštelio kurkumos.
Dažinė ciberžolė – puikus dažiklis. Šiuo augalu patariama dažyti įvairius audinius ir apsisaugoti nuo dermatito bei odos išbėrimo.