Cefalofora aromatinė (lot. Cephalophora aromatica)

Teksto dydis:


(lot. Cephalophora aromatica)

Augalo aprašymas
Natūraliomis sąlygomis aromatinė cefalofora auga subtropiniuose Pietų Amerikos miškuose. Mūsų respublikoje šis augalas taip pat gali būti auginamas.
Aromatinė cefalofora – vienmetis augalas, išauginantis net 1,5 metro ilgio šaknis. Aromatinė cefalofora – rutulio formos, ryškiai žalios spalvos, 60 centimetrų aukščio bei 40 centimetrų diametro krūmynas. Kiekvieno cefaloforos ūglio gale – gelsvos spalvos žiedynas.
Aromatinė cefalofora subrandina mažas, tamsiai rudos spalvos sėklas, kurių 1000 tesveria 0,1–0,15 gramų. Aromatinės cefaloforos sėklos išlieka daigios 4 ar 5 metus ir ima dygti +6 +8 laipsnių temperatūroje. Kuo aukštesnė oro temperatūra, tuo greičiau sudygsta aromatinės cefaloforos sėklos. Sudygę cefaloforos daigai nepakenčia pavasario šalčių.
Šis augalas žydi birželio ir liepos mėnesiais, o ypač gausiai – liepos mėnesio viduryje. Aromatinės cefaloforos sėklos subręsta rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais. Šis augalas yra reiklus šviesai, tačiau nebijo sausros ir nėra reiklus dirvai, tačiau geriau auga lengvoje, derlingoje ir drėgme aprūpintoje dirvoje.
 
Auginimas
Aromatinę cefaloforą patariama dauginti sėklomis, kurias reikia sėti lauke.
Aromatines cefaloforas galima auginti ir iš sudaigintų daigų. Sėklas patariama sėti pavasarį į drėgną dirvą 1 ar 2 centimetrų gylyje, paliekant tarp lysvių 45–70 centimetrų tarpus. Pasėtos cefaloforos sėklos sudygsta per 5 ar 6 dienas. Žaliavai aromatinės cefaloforos antžeminę dalį patariama pjauti šio augalo masinio žydėjimo metu. Antžeminę augalo dalį patariama nupjauti 10–15 centimetrų virš dirvos paviršiaus. Nupjautą cefaloforos dalį patariama džiovinti pavėsinėse arba džiovyklose. Antžeminėje cefaloforos dalyje yra vertingo eterinio aliejaus. Eterinis aliejus yra bespalvis arba šiek tiek gelsvas, malonaus žemuogių aromato.
 
Maistinės savybės
Cefaloforos antžeminėje dalyje yra vitaminų B1, B2, C, o taip pat įvairių mikroelementų.
Antžeminė cefaloforos dalis yra vartojama aromatizuojant likerius bei kitus alkoholinius gėrimus, kokteilius, lydytus sūrius, actą bei kitus maisto produktus.