Bastutis sareptinis (rudoji sareptinė garstyčia) (lot. Brassica juncea)

Teksto dydis:


(lot. Brassica juncea)

Augalo aprašymas
Sareptinis bastutis (rudoji garstyčia arba vikšrinis bastutis) auga įvairiose Azijos šalyse, Egipte bei Vidurinėje Azijoje. Kultūrinis sareptinis bastutis auginamas Pakistane, Indijoje, Kinijoje, Egipte, Prancūzijoje, Olandijoje bei kitose šalyse.
Rudoji garstyčia – vienmetis žolinis augalas, kurio šaknys į žemės gilumą įauga net 2 ar 3 metrus. Rudosios garstyčios tiesus stiebas išauga iki 1,5 metro aukščio.
Sareptinis bastutis žydi birželio mėnesį, o jų sėklos subręsta rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais. Sėklos lieka daigios net 10 metų.
Rudąsias garstyčias gana dažnai pažeidžia kopūstų blakutės.
 
Gydomosios savybės
Sareptinių bastučių sausieji milteliai šildo kūną bei padidina kraujo apytaką. Jų sėklas patariama naudoti gydomiesiems kompresams bei vonioms. Sareptinių bastučių sėklų kompresus ligos paūmėjimo metu ant skaudamų vietų patariama dėti sergantiems hipertonija bei stenokardija.
Sergantiems šiomis ligomis, garstyčių kompresus patariama dėti ant krūtinės bei širdies plote ar ant sprando. Sergantiems plaučių ligomis, šiuos kompresus patariama dėti ant krūtinės, o skaudant sąnarius – ant skaudamų vietų.
 
Auginimas
Sareptinius bastučius (rudąsias garstyčias) patariama dauginti sėklomis. Šiuos augalus patariama sėti dirvoje, kurioje prieš tai augo žiemkenčiai bei ankštinės kultūros.
Rudąsias garstyčias patariama pavasarį sėti kartu su ankstyvosiomis grūdinėmis kultūromis, o jų lapų valgyti visą vasarą.
Jei reikia surinkti sareptinių bastučių (rudųjų garstyčių) sėklas, augalus patariama pjauti, kai jie pradeda gelsti, o lapai kristi. Išdžiovintas rudųjų garstyčių sėklas patariama laikyti sausose, gerai vėdinamose patalpose. Lapines garstyčias patariama pjauti tada, kada to reikia.
 
Maistinės savybės
Sareptinių bastučių (rudųjų garstyčių) sėklose yra riebiųjų bei eterinių aliejų. Riebusis garstyčių aliejus yra puikaus skonio bei kvapo, todėl naudojamas kulinarijoje, duonos gaminių gamyboje, konservų bei konditerijos pramonėje. Riebusis garstyčių aliejus yra naudojamas tekstilėje bei farmacijoje.
Daugelyje Europos šalių rudųjų garstyčių aliejus yra vertinamas kaip vienas geriausių prieskonių salotoms, padažams, pupelių, žirnių bei mėsos patiekalams. Eterinis rudųjų garstyčių aliejus naudojamas ir parfumerijoje bei kosmetikoje.
Iš rudųjų garstyčių išspaudų gaminamos stalo garstyčios bei kiti prieskoniai.
Rudųjų garstyčių milteliais patariama skaninti marinuotą bei sūdytą silkę.
Kai kuriose šalyse sareptiniais bastučiais skaninami savo sultyse konservuoti pomidorai bei rauginti obuoliai. Šių garstyčių miltelių ir medaus mišiniu balinamos strazdanos.