Barštis sibirinis (lot. Heracleum sibiricum)

Teksto dydis:


(lot. Heracleum sibiricum)

Augalo aprašymas
Yra žinoma apie 70 barščio rūšių. Dauguma barščio rūšių auga Europoje. Botanikų nuomone, vienas įdomiausių yra sibirinis barštis, natūralioje gamtoje augantis Kryme ir Kaukaze.
Sibirinis barštis – dvimetis augalas, kurio stiebas išauga iki 1,5 metro aukščio bei 3–5 centimetrų diametro. Sibirinio barščio lapai viršuje žalsvi, o apačioje – pilkšvi, 10 centimetrų pločio bei 50–60 centimetrų ilgio.
Šio augalo balti maži žiedai surinkti į 15–20 centimetrų diametro žiedynus.
Sibirinio barščio vaisius – dvisėklis.
Pirmaisiais augimo metais vystosi barščio šaknynas, o antraisiais užauga stiebas ir sėklos.
Sibirinis barštis žydi birželio mėnesį, sėklos subręsta liepos mėnesį ir gana greitai nukrenta ant žemės.
Sibirinį barštį patariama dauginti sėklomis, kurias reikia sėti anksti pavasarį arba vėlai rudenį.
Sėklas patariama sėti 3 ar 4 centimetrų gylyje, tarp lysvių paliekant 70–80 centimetrų tarpus.
Pirmaisiais augimo metais patariama praretinti barščio daigus, purenti dirvą bei ravėti piktžoles. Juos patariama pjauti, kai sunoksta jų sėklos.
 
Gydomosios savybės
Sibirinio barščio sėklose yra 11% bespalvio, skaidraus, malonaus kvapo aliejaus, kuris tirpsta spirite.
Barščio sėklos ramina sudirgusią centrinę nervų sistemą.
1 arbatinį šaukštelį sibirinio barščio sėklų užpilkite 250 mililitrų verdančio vandens, leiskite nusistovėti valandą laiko.
Jei spazmuoja skrandį ar dažnai ištinka isterijos priepuolis, šio antpilo patariama gerti po ¼ stiklinės 4 kartus per dieną.
Sibirinio barščio šaknys tirpdo tulžies pūslės akmenis.
Šio augalo sėklomis taip pat patariama gydyti ginekologines ligas, votis bei pūliuojančias odos žaizdas, tačiau didesni barščio kiekiai gali apnuodyti organizmą.
 
Maistinės savybės
Kaukazo tautose barščiai yra vartojami sūrių gamyboje.
Eterinis šių barščių aliejus bei džiovinta žolė yra vartojama konservų bei maistinių priedų gamyboje.
Sibiriniais barščiais patariama skaninti sriubas, o šiek tiek jaunų šio augalo lapų bei stiebų patariama dėti į daržovių salotas, sūdomas, rauginamas bei marinuojamas daržoves.