Prieskoniai gardina maistą ir stiprina sveikatą

Teksto dydis:

Prieskoniai gardina maistą ir stiprina sveikatą

2017.10.30 14:20

Prieskoninės žolelės, daržovės – puikus būdas imunitetą stiprinti natūraliai ir skaniai. Gydytojos Žana Antovona ir Asta Keturkienė pataria, į ką šiuo metu atkreipti dėmesį.

Kodėl silpsta?

Gydytoja, sveikos mitybos ir gyvensenos specialistė A.Keturkienė pirmiausia ragina rasti priežastis, kurios silpnina organizmą: „Netinkamai valgydami, konfliktuodami su savimi ir aplinka eikvojame gyvybinę energiją, tai silpnina mūsų imuninę sistemą. Nikotinas, alkoholis, netvarkingas dienos režimas, nejudrumas, miego trūkumas taip pat labai silpnina imuninę sistemą.“
 
Imunitetui – prieskoniai
Visos prieskoninės daržovės ir žolelės naudingos sveikatai, tačiau mitybos specialistės išskyrė keletą naudingiausių. „Kuo įvairesnis prieskoninių daržovių ir žolelių pasirinkimas, tuo didesnė galimybė organizmą išlaikyti stiprų, – pažymi gydytoja Ž.Antonova. – Nors mitybos piramidėje prieskoniai nėra išskirti, jie turi didelį poveikį mūsų sveikatai. Prieskoniai turi sudaryti maždaug 2 proc. visų vartojamų daržovių.“
 
Svogūnas
Svogūnai aktyvina medžiagų apykaitą, skatina kraujo gamybą ir jo valymą, stimuliuoja virškinimo procesus, turi daug vitamino C, todėl jie laikomi puikia priemone prieš peršalimą.
„Nulupkite svogūną, papjaustykite griežinėliais ir padėkite šalia lovos ar keliose vietose ant spintelių. Tai bus natūrali, orą dezinfekuojanti priemonė“, – pataria gydytoja A.Keturkienė.
 
Česnakas
„Svogūnai ir ypač česnakas turi sieros junginių, kurie apsaugo organizmą nuo virusinių ligų“, – pasakojo gydytoja dietologė Ž.Antonova. Pasak jos, kad česnakas atskleistų gerąsias savybes ir efektyviai veiktų organizme, prieš terminį apdorojimą reikėtų jį smulkiai sukapoti, palaukti apie 10 minučių ir tik tada kepti ar virti.
 
Ciberžolė
Pasak gydytojos A.Keturkienės, ciberžolė – gamtinis antibiotikas, turintis daug skonių, itin stiprinantis imuninę sistemą. „Ciberžolės veiklioji medžiaga kurkuminas kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie žaloja ląstelių membranas, – pasakojo gydytoja. – Ciberžolę galima labai daug kur naudoti – dėkite jos į sriubas, troškinius, kokteilius. Jeigu jaučiate, kad pradedate sirgti, stiklinėje šilto vandens ištirpinkite arbatinį šaukštelį ciberžolės miltelių ir gerkite du kartus per dieną.“
 
Imbieras
Imbieras sveikatai labai naudingas ypač šaltuoju metų laiku. „Imbiero šaknis gerina virškinimo fermentų išsiskyrimą, gerėja virškinimo kokybė, deginami ir skaidomi toksinai, kurie ir silpnina mūsų imunitetą, – pasakojo gydytoja A.Keturkienė. – Imbierą profilaktiškai galima vartoti kaip arbatą: susitarkuoti arba susipjaustyti, pavirti vandenyje keliolika minučių ir tuomet gerti. Imbiero taip pat galima dėti į maistą. Yra ir miltelių, tačiau pirmenybė turėtų būti teikiama šviežiai šakniai.“

„Kuo įvairesnis prieskoninių daržovių ir žolelių pasirinkimas, tuo didesnė galimybė organizmą išlaikyti stiprų, – pažymi gydytoja Žana Antonova. – Nors mitybos piramidėje prieskoniai nėra išskirti, jie turi didelį poveikį mūsų sveikatai. Prieskoniai turi sudaryti maždaug 2 proc. visų vartojamų daržovių.“

 

Bazilikas

Bazilikas malšina galvos skausmą, mažina temperatūrą, normalizuoja virškinimo sistemos veiklą, mažina skausmą, slopina spazmus, skatina šlapimo išsiskyrimą, stiprina imunitetą. „Bazilikas gerina atsikosėjimą, yra antibakterinė priemonė. Galima jo pamaišyti į imbiero arbatą, įdėti medaus. Tai bus puiki pagalbinė priemonė sloguojant, kosint“, – sako sveikos mitybos ir gyvensenos specialistė A.Keturkienė.
 
Gvazdikėliai
Gvazdikėliai pasižymi uždegimą slopinančiomis savybėmis. „Dėkite jų į kepinius, arbatas. Pavirkite 0,5 g gvazdikėlių vandenyje arba piene ir gerkite. Gvazdikėlių aliejų galima pilti į karštą vonią“, – pataria gydytoja A.Keturkienė.
 
Vietoje druskos
Gydytoja Ž.Antonova primena valgant daržoves nepamiršti ir svogūno ar česnako, pabarstyti krapais, petražolėmis. „Reikėtų nepamiršti, kad kiekvieną patiekalą galime pagardinti kokiu nors natūraliu prieskoniu. Prieskoniai pagerina patiekalo skonį, padaro jį sveikesnį bei naudingesnį. Naudojant prieskonius, druskos į patiekalą norėsis dėti mažiau“, – pažymi gydytoja.


 
Verta žinoti
Gydytoja A.Keturkienė pasakoja, jog mums reikalingas kartus skonis: „Kartus skonis mažina gleivių gamybą ir šalina toksinus, padeda išsiskirti virškinimo fermentams. Reikėtų vartoti, pavyzdžiui, pelyną, šlamutį, kiaulpienę.“



Receptai imuninei sistemai stiprinti
Rekomenduoja gydytoja, sveikos mitybos gyvensenos specialistė Asta Keturkienė. „Šaltuoju metų laiku ir apskritai, jei jaučiame blogą burnos kvapą, greitai pavargstame, jaučiame, kad prastai virškinamas maistas, pučia pilvą, užkietėję viduriai, tuomet rekomenduoju gerti detoksikuojančius miltukus, kuriuos galite pasigaminti patys“, – pasakojo gydytoja A.Keturkienė.
 
Detoksikuojamieji miltukai
 
Reikės:
10 g imbiero,
10 g indiško kumino,
10 g kalendros miltukų,
20 g mėtų,
20 g pankolio.
 
„Viską sumaišykite, laikykite produktą sausai ir valgykite po arbatinį šaukštelį du kartus per dieną – ryte ir vakare po valgio. Užsigerkite vandeniu ir taip darykite bent porą mėnesių. Produktą galima paskaninti medumi“, – pataria gydytoja, sveikos mitybos gyvensenos specialistė A.Keturkienė.
 
Gerklei skalauti
„Jei peršalote, gerklę patartina skalauti keturiais skoniais: saldaus, sūraus, kartaus ir rūgštaus skysčio.

Reikės:
¼ arbat. š. druskos,
½ arbat. š.  medaus,
1 arbat. š. citrinos sulčių,
žiupsnelio čili pipirų miltelių.
 
Skalaukite gerklę šiuo tirpalu keletą kartų per dieną“, – rekomenduoja gydytoja A.Keturkienė.
 



Česnakas su aliejumi
Česnakas yra labai veiklus prieš infekcijas ir visus mikroorganizmus. Jo sieros junginiai yra stiprūs, todėl šis augalas išsiskiria savo antimikrobinėmis savybėmis ir veikia kaip antibiotikas.
 
Reikės:
1 česnako galvutės,
2 stiklinių alyvuogių aliejaus.









 
Dėkojame lsveikata.lt

Komentuoti