Cukraus kiekiui kraujyje mažinti – cinamonas

Teksto dydis:

Cukraus kiekiui kraujyje mažinti – cinamonas

2011 liep. 4 07:00

Cukrinis diabetas – tai liga, kai sutrinka organizmo mechanizmai, palaikantys normalią kraujo gliukozės koncentraciją. Sergant cukriniu diabetu gliukozės kiekis kraujyje padidėja, nukenčia visa organizmo medžiagų apykaita, vyksta įvairiausi metaboliniai procesai. Svarbiausias iš jų – insulino gamyba. Insulinas – hormonas, gaminamas kasoje. Jis padeda ląstelėms pasisavinti iš kraujo gliukozę ir ją kaupti kepenyse bei audiniuose. Insulinas reguliuoja angliavandenių apykaitą, mažina gliukozės koncentraciją kraujyje (valo kraujotaką nuo perteklinio cukraus). Kuo daugiau kraujyje cukraus, tuo daugiau kasa turi pagaminti insulino. Insulino perteklius iššaukia ir natrio perteklių. Norint jį subalansuoti pradedama gerti daug vandens. Natrio ir vandens perteklius kartu sukelia aukštą kraujospūdį, tuo pačiu skatina aterosklerozę, padidėja širdies ir kraujagyslių ligų rizikos faktorius. Sergantiesiems diabetu daug anksčiau pasireiškia koronarinė širdies liga, dažniau įvyksta širdies infarktas. Insulinas verčia riebalų ląsteles gaminti riebalus. Todėl sergančius cukralige vargina antsvoris ir labai sunku jo atsikratyti. Manoma, kad per didelis cukraus kiekis kraujyje padidina riziką susirgti vėžiu. Kad cukraligė ir vėžys neretai diagnozuojami tam pačiam pacientui, pastebėta daugiau nei prieš 50 metų. Apie tai vieni pirmųjų dar 1959 m. rašė Joslin su bendraautoriais. Jie tvirtino pastebėję, kad vėžys ir cukrinis diabetas dažnai būna kartu, bet pripažino, jog šio fenomeno priežastys nėra aiškios. Joslin su kolegomis teiginius apie cukrinį diabetą ir piktybinių navikų komorbidiškumą XX a. šeštą dešimtmetį pagrindė epidemiologiniais tyrimais. Vėlesnių mokslinių tyrimų rezultatai įrodė, kad cukrinis diabetas dviem ar net daugiau kartų padidina riziką susirgti kepenų, kasos ir gimdos gleivinės vėžiu, apie 1,2–1,5 karto – kolorektaliniu, šlapimo pūslės ir krūties vėžiu, galbūt šiek tiek padidina ir Hodžkino limfomos bei inkstų piktybinių navikų tikimybę.

Taigi, labai svarbu laiku sukontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tam labai geras pagalbininkas gali būti cinamonas. Žinoma, yra daugybė kitų augalų ir netgi fitochemikalų, kurie puikiai mažina gliukozės kiekį kraujyje, tačiau daugelis jų turi šalutinį poveikį. Cinamone esantys fitochemikalai, vadinami chalkono polimerais (methyl hydroxy chalcone, MHCP), net 20 kartų pagerina gliukozės ląstelių metabolizmą ir neturi neigiamo šalutinio poveikio. Nustatyta, kad šie polimerai veikia kaip insulinas, todėl padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje.

2003 metais Pakistane buvo atliktas tyrimas norint išsiaiškinti kaip cinamonas veikia II tipo diabetu sergančių pacientų kraują. Tyrimui vadovavo mokslų daktaras Ričardas Andersonas. Pacientams 6 savaites kasdien buvo duodama po 1 g (1/4 arbatinio šaukštelio) cinamono. Tyrimo rezultatai parodė, kad cukraus kiekis sumažėjo nuo 18 iki 29 procentų, trigliceridų – nuo 23 iki 30 procentų, MTL („blogojo“) cholesterolio – nuo 7 iki 27 procentų. Vartojant po 6 g galima gauti dar geresnių rezultatų.

Dar vienas tyrimas buvo atliktas Džordžtauno universiteto Medicinos centre su žiurkėmis. Tyrimo rezultatai parodė, kad žiurkėms, turinčioms aukštą kraujo spaudimą ir vartojusioms cinamoną, žymiai sumažėjo sistolinis (viršutinis) kraujospūdis. Įdomu buvo tai, kad cinamonas jų kraujyje nesumažino cukraus kiekio, bet sumažino jų insulino lygį.

Žinoma, cinamonas nėra vaistas nuo visų ligų. Vien juo diabeto nepagydysi. Reikia keisti mitybos bei gyvenimo būdą. Tačiau cukraus kiekio kraujyje kontroliavimas turi būti vienas iš prioritetų, siekinat būti sveikiems. Tai ir gali atlikti cinamonas. Diabetikams siūloma vartoti po pusę ar trečdalį arbatinio šaukštelio tris kartus per dieną. Nesergantiems diabetu reikėtų vartoti mažiau. Taip pat galima cinamono dėti į vandenį ir gerti. Geriamoji soda dar labiau sustiprins cinamono efektyvumą. Siūloma į 900 ml talpos indą įdėti tris valgomuosius šaukštus cinamono ir ½ ar 1 arbatinį šaukštelį kepimo sodos. Į indą pripilti verdančio vandens ir palikti atvėsti iki kambario temperatūros. Tuomet skystį nupilti, pašalinti nuosėdas ir, uždengus dangtelį, įdėti į šaldytuvą. Gerti reikėtų po 250 ml skysčio 4 kartus per dieną. Po 1–3 savaičių dienos dozę galima sumažinti iki 2 puodelių. Galima gerti ir karštas cinamono arbatas. Paįvairinimui galima į jas įmaišyti juodosios arbatos. Jei nepatinka malto cinamono arbatų sudėtis ar išvaizda, galima užplikyti cinamono žievelę.

Natūralus receptas dideliam cukraus kiekiui kraujyje mažinti, siūlomas Jonny Bowdeno kvygoje „Veiksmingiausi natūralūs vaistai žemėje“:

Cinamono arbata: 8 valg. šaukštai, 2 ar 3 kartus per dieną

Cinamonas: kuo dažniau vartokite kaip prieskonį

Chromas: 800–1000 mcg

Kad poveikis būtų stipresnis:

Mažo angliavandenių kiekio dieta

Miškinė plokštelė (Gymnema sylvestre):

200 mg ekstrakto du kartus per dieną (pasirinktu laiku)

Magnis: 400–800 mg

Biotinas: 8–16 mg

Kovai su diabetu būtinas papildomas kursas, į kurį reikėtų įtraukti Omega–3 riebiąsias rūgštis, alfa lipo rūgštį ir galiausiai B grupės vitaminus.

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (2)

Rita 2016 geg. 11 10:54

Laba diena, cukraus kiekiui kraujyje sureguliuoti aš gėriau PharmaNord Bio-Chromium Mega. Po 5 mėsesių gėrimo cukraus kiekis kraujyje sumažėjo 20 procentų. Likau nustebusi ir patenkinta rezultatu.

juozas 2016 geg. 1 08:34

geras daiktas tas cinamonas