Beržų sula - sveikatingumo gėrimas

Teksto dydis:

Beržų sula - sveikatingumo gėrimas

2013 bal. 23 15:36

Traukiantis šalčiams ir vis dažniau šildant saulutei atgyja ir gamta. Esant +5-6 °C temperatūrai, įšilus medžiams jų šaknyse pradeda cirkuliuoti sukauptos skystosios maisto medžiagos, kylančios kamienais į sprogstančius pumpurus. Tai ir yra sula. Klevų sula pradedama leisti anksčiau nei beržų, tačiau dažniausiai sula leidžiama iš beržų, nes ji iš jų bėga ilgiau. Sula teka 2-4 savaites, kol išsprogsta pumpurai. Iš vieno beržo galima pritekinti apie 100 litrų sulos ir daugiau.
 
Norint išgauti švarios ir kokybiškos sulos, reikia pasirinkti sveiką beržo kamieną. Derėtų vengti medžių, augančių šalia judraus kelio. Leidžiant sulą reikia 70 cm aukštyje išgręžti 4-5 cm gylio ir iki i 1 cm pločio skylutę arčiau žemės, šiaurinėje kamieno pusėje, ir joje įtaisyti specialų lataką sulai bėgti. Geriausiai tinka stiklinis indas, nes dėl plastikiniuose induose esančių cheminių medžiagų sula gali įgauti specifinį skonį. Sulai skirtą indą patariama pridengti tinkleliu. Tuomet nepateks vabzdžių, vėjas neprineš medžių šakelių, lapų ir t.t. Leidžiant sulą svarbiausia nepakenkti medžiui, nes sula medžiui - kaip žmogui kraujas. Baigus leisti reikėtų užkimšti kamieno skylutę mediniu kamščiu, užtepti moliu ar specialiu tepalu. Taip medis bus apsaugotas nuo ligų ir puvimo.
 
Sulos skonis priklauso nuo daugelio veiksnių: medžių geografinės padėties, kritulių kiekio praėjusiais metais, žiemos sąlygų. Jeigu žiema buvo šalta, sula bus saldesnė. Šis iš medžių sulčių išgautas gėrimas šalina žmogaus organizme susidariusius akmenis, druskas, toksinus, šlakus ir pan. Tokiu būdu gydo akmenligę. Siekiant išvengti šios ligos, rekomenduojama sulą gerti tris kartus per dieną po vieną stiklinę. Prieš tai galima ją šiek tiek pašildyti. Toks inkstų valymo ciklas turėtų trukti 30-40 dienų.
 
Beržų sula padeda kepenims neutralizuoti kenksmingas medžiagas: alkoholį, sočiuosius riebalus, trigliceridus, maistinius priedus ir dažiklius, pesticidus, konservantus. Teigiama, kad sula padeda sergantiesiems tuberkulioze, reumatu, stiprina organizmą, gerina medžiagų apykaitą. Po žiemos žmogaus organizmui labai trūksta vitaminų ir mineralinių medžiagų, todėl šis gėrimas yra labai naudingas. 
 
Jame apstu geležies, vario, kalio, kalcio, azoto, bario, fosforo, magnio, natrio, nikelio, taip pat įvairių rūgščių, eterinių aliejų, saponinų (lengvina atsikosėjimą ir skatina šlapimo išsiskyrimą), fitoncidų (saugo augalus nuo kenkėjų). Ypač rekomenduotina gerti žmonėms, sergantiems angina, turintiems furunkulų (šunvočių), sunkiai gyjančių žaizdų. Tokiais atvejais sulos kompresai dedami ant žaizdų. Beržų sula gerina medžiagų apykaitą, todėl ypač rekomenduojama gerti laikantis dietos. Taip pat gali būti naudojama ir kaip veido kosmetikos priemonė. Dėl savo gydomųjų savybių iš medžių sulčių išgautas gėrimas labiau vertinamas ne kaip gėrimas, bet kaip vaistas.  
 
Kaip nepakenkti medžiui? 
  
Iš vieno suaugusio beržo galima prileisti iki 10 litrų sulos. Toks kiekis didelės žalos medžiui nedaro, tačiau jis auga lėčiau, o šakos būna trumpesnės, lapai smulkesni. Tekintas medis praranda daug maistingųjų medžiagų, todėl būtina stengtis nesužaloti jo kamieno. Sulą tekinti reikėtų iš menkesnių palaukės beržų, kuriuos numatoma iškirsti. Negalima žaloti medžių parkuose, skveruose ir pan. 
 
Sulos tradicijos
  
Sulos tekinimas turi senas tradicijas. Sula kaip gėrimas jau šimtmečius yra vartojamas Šiaurės šalyse, Vidurio Europoje, Kanadoje, Korėjoje. Senovėje iš beržų ištekintą sulą supildavo Į medines statines, įberdavo naminės duonos, juodųjų serbentų lapų, įpildavo avižų ir raugindavo vėsiose patalpose. Vasarą, darbymečiu, iš medžių sulčių išgautas gėrimas puikiai malšindavo troškulį. Jau žiloje senovėje lietuviai žinojo šio gėrimo gydomąjį poveikį. Sula padėdavo kovoti su pavasariniu nuovargiu, gydė inkstų ligas ir net rachitą. Pastaruoju metu šis gydomasis gėrimas ypač išpopuliarėjo Japonijoje ir Vidurio Europoje.
 
Kaip laikyti sulą?
 
Sula labai greitai surūgsta, todėl nepatartina jos laikyti ilgiau nei 2-3 dienas, nes tuomet ją gerti gali būti pavojinga. Norint ilgiau turėti šio gėrimo, reiktų jį rauginti.
 
Iš beržų sulos galima gaminti ir girą. Jums reikės 0,5 litro perkoštos beržų sulos supilkti į stiklainį, kuriame ji bus laikoma, įberti šaukštelį cukraus, 2-3 razinas, sandariai uždaryti ir laikyti vėsioje vietoje. Po 4-5 dienų gėrimą jau galima gerti. Senovėje užraugta sula išsilaikydavo net 3-5 mėnesius.
 
Beržų sulą galima ir užšaldyti. Jums reikės gėrimą supilstyti į plastikinius butelius ir laikyti šaldiklyje arba šiek tiek pasaldinti cukrumi, užkimšti ir laikyti rūsyje. Gerdami sulą, greičiau pajusite artėjantį pavasarį.
 
Iš medžių sulčių išgautą gėrimą galima ir konservuoti. Jums eikės pavirti 1l sulos su 50g cukraus, įdėti apelsinų, citrinų, greipfrutų griežinėlių, supilstyti į indelius ir sandariai uždaryti.     
 
Iš beržų sulos gaminamas ir sirupas, kuriuo gali būti gardinami blynai. Be to, jis yra naudojamas padažams, užpilams ruošti ir kaip kvapioji medžiaga gaminant ledus, alaus, vyno bei gaiviuosius gėrimus.
 
Norint pagaminti 1 litrą beržų sulos sirupo, reikės apie 40 litrų sulos (dvigubai daugiau, nei gaminant klevų sirupą). 
 
Sergantiesiems diabetu šį gėrimą rekomenduotina vartoti saikingai.
 
Beržų sulos vynas
 
4,5 1 beržų sulos
250 ml baltųjų vynuogių sulčių koncentrato
1 kg cukraus
2 šaukštelių citrinų rūgšties
Pusės šaukštelio tanino (tai rauginė augalinė medžiaga)
Iš beržų sulos galima pasigaminti puikaus skonio vyną! Jums reikės:
10 g mielių 
 
Beržų sulą, vynuogių sulčių koncentratą ir cukrų sumaišyti ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol užvirs. Po to nukelti nuo ugnies ir įberti citrinų rūgšties. Viską maišyti, kol cukrus visiškai ištirps. Atvėsinti iki kambario temperatūros, vėliau įdėti tanino, suberti mieles. Uždengti ir laikyti apie 3 mėnesius. Po to supilstyti į butelius ir gerti.  
 
Spėjama, jeigu teka daug sulos, vadinasi, vasara bus lietinga, jeigu mažai - sausa. 
Iš jauno beržo (kurio kamieno skersmuo apie 15 cm) per dieną galima pritekinti iki 5 litrų sulos, iš didesnio kamieno skersmens medžio (apie 30 cm) - iki 15 litrų. 
Pavasario pabaigoje iš medžio leidžiama sula būna karti. 
Japonijoje 1 litro sulos kaina gali siekti 50 eurų. 
 
"Natūralioji medicina"
Šaltinis: www.pasauliolietuvis.com

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (1)

Fedia 2013 gruod. 4 10:10

Jei jau rašote receptūrą - tai ir parašykite iš kur paimti sudedamąsias dalis - vynuogių sulčių koncentratą, taniną. Kitaip iš to recepto naudos kaip iš ožio pieno.