Melisų eterinis aliejus

Teksto dydis:

Melisų eterinis aliejus

2011 kov. 16 14:04

Eterinis melisų aliejus gaminamas iš vaistinių melisų (Melissa officinalis L.) lapų vandens distiliacijos metodu.
Šiuolaikinėje aromaterapijoje eterinis melisų aliejus vartojamas įvairiais būdais kaip širdies tonizuojamoji priemonė, tinka gydyti tachikardiją, hipertenziją, šalina menopauzės sindromą, problemas ir priešmenstruacinę įtampą, menstruacijų sutrikimus, neramumo, pykčio, depresijos, panikos, šoko būsenas. Mažina galvos skausmą, svaigimą, migreną, melancholiją, nemigą, nervinę įtampą. Eterinis melisų aliejus vartojamas gydant alergijas, šienligę, astmą, egzemas, pūslelines. Kosmetikoje jis tinka lūpų, taip pat riebios, inkštiruotos odos ir riebių plaukų priežiūrai, pleiskanoms šalinti. Aliejumi pateptos vabzdžių įkandimo vietos nustoja niežėti ir skaudėti.
Aromatinėse lempose eterinis melisų aliejus atbaido vabzdžius ir palankiai veikia emocinį foną.

Vartojimo būdai ir dozės
Voniai: 3–5 lašai (lašus ištirpinti stiklinėje kefyro, jogurto, pieno ar grietinėlės, ar valgomajame šaukšte augalinio aliejaus, ar sumaišyti su trupučiu medaus).
Kompresams: 2–3 lašai į stiklinę šilto vandens.
Masažui: 3–4 lašai į 10 ml pagrindinio masažo aliejaus.
Kosmetikai: 2–4 lašai į 5 ml pagrindinio kremo, šampūno ar losjono.
Aromatinei lempai: 3–5 lašai 5 kv.m patalpos ploto.


Nepatartina vartoti nėščiosioms ir turintiems jautrią odą.
Nevartoti karštomis dienomis, kamuojant troškuliui, nes eterinis melisų aliejus skatina prakaitavimą.
Prieš vartojimą vertėtų atlikti eterinio melisų aliejaus toleravimo testą.

Komentuoti