Levandų eterinis aliejus

Teksto dydis:

Levandų eterinis aliejus

2011 liep. 13 13:58

Levandų (Lavandula officinalis L.) eterinis aliejus išskiriamas vandens distiliacijos būdu iš levandų žiedų. Levandų eterinis aliejus turi antispazminių, priešreumatinių, skausmą malšinamųjų, antiseptinių, baktericidinių, skrandžio sekrecijos ir žarnyno motorinių funkcijų stiprinamųjų, tulžies varomųjų, kirmėles varančiųjų, kolageninių, diuretinių, prakaitavimą skatinamųjų, kraujotakos sistemos gerinimo, tonizuojamųjų, kraujospūdžio mažinimo savybių.

Jis veikia antibakteriškai, priešuždegimiškai. Levandų aliejus turi raminamąjį, antidepresinį poveikį, ramina nervų sistemą, gerina atmintį, tinka esant migreniniams skausmams.

Be to, eterinis levandų aliejus vartojamas kaip plaučių antiseptikas, bronchų išskyrų modifikatorius, priešnuodis, repelentas.
Baktericidinėmis eterinio levandų aliejaus savybėmis naudojamasi stomatologijoje, taip pat inhaliacijomis gydant renitą, laringitą, pneumoniją, respiracines ligas.
Eterinis levandų aliejus teigiamai veikia emocinę būklę, pasižymi nootropinėmis savybėmis. Dėl eterinio levandų aliejaus teikiamos smegenų kraujotakos stimuliacijos ir raminamojo poveikio jis rekomenduojamas vartoti (aromatinėse lempose ir masažui) žmonėms poinsultiniu periodu. Masažui naudojamas eterinis levandų aliejus, ypač su eteriniu rozmarinų aliejumi (santykiu 2:1), pagerina smegenų kraujotaką, normalizuoja arterinį kraujospūdį ir suteikia raminamąjį poveikį.
Eterinis levandų aliejus voniose, aromatinėse lempose, masažui tinka naudoti esant neurastenijai, nervingumui, stresui, nemigai, susierzinimui, pykčiui, nepastoviai nuotaikai, klimakterinėms problemoms, taip pat po fizinės (pvz., sporto) ir emocinės įtampos.
Masažas eteriniu levandų aliejumi ypač efektyvus sergant reumatu, podagra, artritu, neuritu, lumbagu, hipertenzija, esant raumenų skausmams. Voniomis su eteriniu levandų aliejumi rekomenduojama naudotis vakarais.
Neskiestu eteriniu levandų aliejų ar jo spiritiniu tirpalu (10 lašų į 10 ml etilo spirito) galima tepti nudegimus, žaizdas, vabzdžių įkandimo vietas, egzemas, dermatitą, pūlinius, abscesus, herpesą.
Dermatologijoje ir kosmetikoje eterinis levandų aliejus vartojamas kremams, tonikams, šampūnams, skalavimo skysčiams praturtinti ir vonioms, skatina randų, žaizdų gijima, odos atsinaujinimą po traumų, nudegimų, perdžiūvimo, efektyviai drėkina odą, skatina apykaitos procesus joje. Tinka esant pūslelinei. Jis tinka ir plaukų priežiūrai, stiprina plaukus, stabdo jų slinkimą, naikina pleiskanas. Levandų eterinį aliejų ant pažeistos odos galima tepti gryną arba sumaišytą su spiritu ar augaliniu aliejumi. Keletą lašų eterinio aliejaus galima įlaišinti į kosmetikos priemones: kremus, losjonus, šmpūnus. Levandų eterinis aliejus gali būti naudojamas pirtims aromatizuoti, jis taip pat atbaido kandis. 

Vartojimo būdai ir dozės
Voniai: 4–7 lašai (lašus ištirpinti stiklinėje kefyro, jogurto, pieno ar grietinėlės, ar valgomajame šaukšte augalinio aliejaus, ar sumaišyti su trupučiu medaus).
Masažui: 5 lašai į 10 ml pagrindinio augalinio aliejaus.
Inhaliacijai: 2–3 lašai į 1 l karšto ar šalto vandens (3–7 min.).
Kosmetikai: 7 lašai į 5 g kremo, toniko ar šampūno.
Aromatinei lempai: 5–7 lašai 5 kv.m patalpos ploto.

Levandų aliejus nerekomenduojamas sergant epilepsija bei nėščioms moterims, o taip pat kartu su preparatais, turinčiais jodo ir geležies.
Negalima vartoti kartu su chemoterapija.

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (1)

elena 2014 rugs. 15 14:44

kartais šlapinuosi kas dešimt minučių ir šlapimas bespalvis kaip vanduo kas tai