Kadagių eterinis aliejus

Teksto dydis:

Kadagių eterinis aliejus

2013.04.02 11:56

Eterinis kadagių aliejus gaminamas iš kadagių (Juniperus communis L.), paplitusių Europoje, Šiaurės Azijoje ir Amerikoje, šviežių uogų vandens distiliacijos metodu. Kadagiai jau seniai traukė žmonių dėmesį savo smulkiasluoksne mediena ir uogomis, kurias naudojo ir tebenaudoja gydymo tikslams, spiritiniams gėrimams aromatizuoti, jos suteikia pikantišką skonį sūdant žuvis ir rūkant maisto produktus.
Eterinis kadagių aliejus pasižymi stipriomis antiseptinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, todėl plačiai vartojamas gydant įvairias peršalimo ligas ir susilpnėjusį imunitetą. Eterinį kadagių aliejų rekomenduojama vartoti žmonėms, sergantiems hipertenzija, nes jis pagerina kraujotaką ir sumažina arterinį kraujo spaudimą, stiprina kraujagyslių sieneles, didina jų elastingumą. Tinka gydyti varikozines venas, artritą, reumatą, hemorojų. Reguliuodamas organizmo medžiagų apykaitą padeda esant celiulitui ir nutukimui. Kadagių aliejus turi šlapimą varančių ir priešedeminių savybių, todėl teigiamai veikia šlapimo sistemos uždegimus. Jis normalizuoja virškinimo trakto funkcijas ir numalšina dieglius, atsirandančius dėl vidurių pūtimo.
Eterinis kadagių aliejus suteikia ir šildomąjį poveikį organizmui, todėl labai efektyvus gydant raumenų skausmus ir spazmus, reumatą, artritą.
Eterinis kadagių aliejus aromaterapijoje vartojamas siekiant pagerinti žmogaus potencines galimybes, sutrikusias dėl psichologinės būklės, mažina stresą, nervinę įtampą, nemigą.
Dermatologijoje eterinis kadagių aliejus vartojamas esant įvairiems odos pažeidimams, pagreitina jų gijimą, skatina ląstelių regeneraciją, tinka gydant egzemas, dermatitus, inkštiruotą odą, pūlinius, stabdo plaukų slinkimą.

Vartojimas ir dozės
Voniai: 6–7 lašai išmaišomi vienoje kefyro, jogurto, pieno ar grietinėlės stiklinėje. Taip pat galima sumaišyti su valgomuoju šaukštu augalinio aliejaus arba trupučiu medaus.
Masažui: 3–4 lašai į 20 g pagrindinio masažo aliejaus. Namų sąlygomis kaip pagrindinį aliejų geriausiai naudoti kukurūzų, alyvų ar sojų aliejų.
Kosmetikai: 2–3 lašai į 20 g švelnaus kremo.
Inhaliacijai: 2–3 lašai į 1 l karšto vandens.
Kompresui: 3–4 lašai neskiesto aliejaus užlašinami ant vandeniu sudrėkinto flanelinio, marlinio ir kitokio minkšto audeklo.
Aromatinei lempai: 1–2 lašai 5 kv.m patalpos ploto.

Nepatartina vartoti nėščiosioms ir vaikams iki 12 metų amžiaus, sergantiems sunkios formos hipertenzija.
Prieš vartojimą vertėtų atlikti eterinio kadagių aliejaus toleravimo testą.

Komentuoti