Bergamočių eterinis aliejus

Teksto dydis:

Bergamočių eterinis aliejus

2011.02.23 13:29

Eterinis bergamočių aliejus gaminamas iš bergamočių (Citrus bergamia L.) prinokusių vaisių (nevalgomų) žievių šalto slėgimo būdu. Šie augalai paplitę Italijoje, Ispanijoje ir Vakarų Afrikoje. Bergamočių vaisiai yra kriaušės formos, panašūs į apelsinus ar greipfrutus. Eterinis aliejus yra citrusinio kvapo su švelniu gėlių prieskoniu, žalsvos ar žalsvai gelsvos spalvos vandens klampumo skystis.

Veikdamas tiesiogiai centrinę nervų sistemą šis aliejus ramina esant nervinei įtampai, stresui, šalina depresiją, baimės jausmą, nemigą, padeda sukoncentruoti dėmesį, veikia kaip afrodiziakas, gerina moterų ir vyrų seksualines funkcijas, gydo frigidiškumą, impotenciją.
Eterinis bergamočių aliejus yra puikus antiseptikas ir aromaterapijoje vartojamas esant peršalimo bei burnos ertmės infekcijoms, gripui, kosuliui, bronchitui, faringitui, viršutinių kvėpavimo takų katarui, anginai. Skaudant gerklę ir sunkiai kvėpuojant eterinį bergamočių aliejų galima naudoti ne tik inhaliacijai, bet ir skalauti gerklę (tik nenuryti).
Eterinis bergamočių aliejus sėkmingai vartojamas ir esant šlapimo pūslės ir šlapimtakių uždegiminiams procesams, tinka netekus apetito, esant meteorizmui, virškinamojo trakto veiklos sutrikimams, diegliams, turint žarnyno parazitų.

Dermatologijoje šis aliejus vartojamas gydant egzemą, psoriazę, inkštirus, jaunatviškus spuogus, furunkulus, karbunkulus, niežus. Eterinis bergamočių aliejus tinka riebios odos priežiūrai, normalizuoja riebalų ir prakaito liaukų sekreciją, sumažina galvos odos seborėją ir pleiskanojimą, vartojamas sergant pūsleline, įkandus vabzdžiams.

Kaip ir kiti citrusiniai eteriniai aliejai, bergamočių aliejus naudingas žmonėms, turintiems antsvorio, nes normalizuoja medžiagų apykaitą ir trukdo kauptis riebalams, o dėl šlapimą varančių savybių padeda išsivaduoti nuo celiulito.

Bergamočių eterinis aliejus pagerina kraujotaką, stiprina venų sieneles, sumažina galimybę varikoziniam venų išsiplėtimui.

Bergamočių eterinį aliejų galima vartoti masažui, kosmetikai. Nepatartina tepti ant odos saulėtą dieną, nes gali sukelti fotosensibilizaciją. 

Namų sąlygomis eterinis bergamočių aliejus naudojamas patalpų valymo metu nemaloniems kvapams (degėsių, tabako, naminių gyvūnų) pašalinti ir patalpoms dezinfekuoti. Tam reikia pripilti 10 lašų aliejaus į 600 ml vandens.
 
Vartojimo būdai ir dozės
Voniai: 5–7 lašai (lašus ištirpinti stiklinėje kefyro, jogurto, pieno ar grietinėlės, ar valgomajame šaukšte augalinio aliejaus, ar sumaišyti su trupučiu medaus).
Masažui: 5–6 lašai į 20 g pagrindinio masažo aliejaus (migdolų, persikų). Namų sąlygomis kaip pagrindinį masažo aliejų geriausiai naudoti kukurūzų, alyvų ar sojų aliejų.
Kosmetikai: 2–3 lašai į 20 g švelnaus kremo.
Inhaliacijai: 2–3 lašai į 1 l karšto vandens.
Aromatinei lempai: 1–2 lašai 5 kv.m patalpos ploto.

Nepatartina vartoti nėščiosioms ir vaikams iki 12 metų amžiaus, taip pat būnant saulėje.
Prieš vartojimą vertėtų atlikti eterinio bergamočių aliejaus toleravimo testą.

Komentuoti